« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
RH SURAĐUJE

Brammertz: Hrvati nisu objektivno komentirali presudu generalima

Glavni haški tužitelj zadovoljan je suradnjom s Hrvatskom što je jedno od mjerila za zatvaranje poglavlja 23

Serge Brammertz
Serge Brammertz (Getty Images)
Više o

Serge Brammertz

,

Hrvatska EU

,

Poglavlje 23

,

presuda generalima

Hrvatska ispunjava sve zahtjeve za pravnom pomoći "pravodobno i na vrijeme", iako najviši hrvatski dužnosnici nakon izricanja nepravomoćne presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "nisu objektivno komentirali" presudu, rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u usmenom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, piše Hina.

Brammertz je Vijeće sigurnosti usmeno izvijestio da postoji "ograničeni napredak" u potrazi za dokumentima iz vremena akcije Oluja dok je u pisanom izviješću podnesenom u svibnju napisao kako "izvjestan broj nedosljednosti i pitanja, na koje je ukazano u vezi s nalazima Radne skupine u zadnjem izvješću tužitelja, ostaje neriješen" te da je "nestanak dokumenata nerazjašnjen".

Ocjena pune suradnje s Haaškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

Srbija učinila značajan korak naprijed

Osvrnuvši se na suradnju Srbije, Brammertz, koji je tu zemlju u pisanom izvješću Vijeću sigurnosti prije mjesec dana oštro kritizirao zbog neuhićenja posljednja dva haška bjegunca, u ponedjeljak je kazao kako je Srbija učinila "značajni korak naprijed" te je ispunila "jednu od najvažnijih obveza prema Sudu" uhićenjem bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića u svibnju u Srbiji.

Brammertz je napomenuo kako je to odličan rezultat ali "ostaje činjenica da se Mladić skrivao 16 godina" te je u tom kontekstu pozdravio najavu vlasti Srbije da istraže one koji su Mladiću pomagali u bijegu.

Beogradu je poručio kako sada ima važnu priliku pomoći svojoj javnosti da shvati zašto je Mladić uhićen i zašto mu se mora suditi. Uhićenje Mladića ocijenio je važnim na mnogo razina - i za žrtve i za sud i za međunarodnu pravdu.

Čeka se Hadžić

Na kraju svoga obraćanja Brammertz je Srbiji poručio kako ured haaškog tužitelja želi da "Goran Hadžić bude uhićen bez odgađanja". Hadžić, bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba optužen je za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj.

Predsjednik Haaškog suda Patrick Robinson u svom obraćanju Vijeću sigurnosti ocijenio je da uhićenje Ratka Mladića prdstavlja "prekretnicu u povijesti tribunala" istaknuvši da je u bijegu još jedan optuženik - Goran Hadžić.

On je kao najveći problem u radu Suda izdvojio problem osipanja kvalitetnog osoblja koji ugrožava izlaznu strategiju suda i pomiče rokove za ostvarenje zadaća naročito u Žalbenom vijeću Haaškoga suda.

Robinson je upozorio i da se pojavljuje problem služenja kazni jer zemlje u kojima osuđenici sada služe kazne više nisu voljne preuzeti same na sebe taj teret ubuduće.

06.06.2011. 19:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh