« Život
objavljeno prije 6 godina
MALO STRPLJENJA...

Brak postaje dobar - nakon dva desetljeća

Zadovoljstvo bračnih partnera prvih 20 godina opada, a nakon toga se stabilizira i počinje rasti

Malo strpljenja i sve će se srediti
Malo strpljenja i sve će se srediti (FreeDigitalPhotos)
Više o

brak

,

dobar brak

Brak je sjajna stvar, no kako kažu američki znanstvenici, samo prvo trebate preživjeti 20 godina kako bi stvari krenule na bolje...

Vjerojatno vam se ova tvrdnja ne sviđa, ali razmislite malo - ako ste par godina u braku i mislite da vam je dobro, za desetljeće i pol bit će vam još bolje. S druge strane, ako nakon desetljeća braka patite, malo se strpite i - eto veselja.

Naime, u istraživanju su analizirani podaci preko 2000 osoba koje su u braku te su zaključili kako zadovoljstvo bračnih partnera prvih 20 godina opada, a nakon toga se stabilizira i počinje rasti.

"Iako je razvod danas vrlo čest, ipak polovica brakova traje zauvijek. Dugoročna prognoza za takve brakove je optimistična jer razina sreće i zadovoljstva postaje sve viša, a nezadovoljstva opada", kaže jedan od voditelja studije sa Sveučilišta Pennsylvania Paul Amato.

"Ljudi žele stabilnu i zadovoljavajuću monogamnu vezu. Ako prežive  sve izazove koje zajednički život nosi, to mogu i dobiti", kaže sir Paul Coleridge iz Fundacije za  brak.

Razlog uzlaznoj putanji bračne sreće leži u činjenici što partneri nakon toliko zajedničkih godina pronalaze dublje razine privrženosti što vodi većem uživanju u društvu svoje bolje polovice

Dodaje kao je vrlo važno pustiti svog životnog suputnika/suputnicu da se razvije i bude ono što jest. "Ne trebate stajati toliko blizu jedno drugome da si radite sjenu.Svatko od vas je drvo za sebe, ali rastete zajedno", dodaje.

24.04.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh