« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NAKON 86 DANA

BP konačno zaustavio istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu

Naftna tvrtka BP objavila je da je tijekom ispitivanja nove kupole potpuno zaustavila istjecanje nafte iz svoje oštećene bušotine Deepwater Horizon

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Meksički zaljev

,

istjecanje nafte

,

deepwater horizon

,

proračun za 2011.

Nakon što su u zadnjih 86 dana tisuće tona nafte istjecale iz bušotine na dubini od 1,500 metara, kamera u blizini tzv. glave bušotine, u četvrtak prvi puta pokazuje da nema istjecanja nafte i plina u more.

BP je prije dva dana na glavu bušotine postavio novu kupolu za sakupljanje nafte visoku 5,5 metara i tešku 67 tona.

Tvrtka je objavila da su u sklopu testova zatvoreni svi ventili na novoj kupoli, a prvi rezultati pokazuju da je kupola u potpunosti zaustavila istjecanje nafte.

U tijeku je ispitivanje rada kupole i pratećeg sustava za crpljenje nafte na površinu, a BP je unaprijed najavio da tijekom tog ispitivanja, može doći do potpunog zaustavljanja izljeva nafte.

BP-ova platforma eksplodirala je i potonula 20. travnja, uz 11 ljudskih žrtava, izazivajući najveću ekološku katastrofu u povijesti SAD-a, u kojoj se u Meksički zaljev izlilo između 1,9 i 3,2 milijuna litara nafte. (hina/metro-portal)

15.07.2010. 23:45:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    biba
    16.07.2010. 09:49
    curi puno duže nego 86 dana. navodno je počelo još u veljači, ali naravno nisu željeli obavijestiti javnost dok glavni dioničari ne povuku lovu. na kraju je došlo do eksplozije i stvar je "procurila" van.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh