« Život
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ZAPAMTITE

Božićna pšenica - kako da vam uspije uzgojiti gustu i lijepu

Kako biste sami uzgojili gustu, bogatu pšenicu što bi vam trebalo osigurati uspješnu novu godinu, namočite pšenicu u mlaku vodu i ostavite je preko noći da odstoji na nekom toplom mjestu u kući

Božićna pšenica simbolizira novi život i plodnu godinu
Božićna pšenica simbolizira novi život i plodnu godinu (Arhiva)
Više o

Božić

,

božićni ukrasi

,

božićna pšenica

,

kako sijati

Božićna pšenica prema tradiciji sije se danas, na Dan svete Lucije 13. prosinca. Među božićnim običajima ovaj treba simbolizirati novi život i plodnu godinu koja dolazi, pa nije svejedno kakva će vam pšenica izrasti.

Kako biste sami uzgojili gustu, bogatu pšenicu što bi vam trebalo osigurati uspješnu novu godinu, namočite pšenicu u mlaku vodu i ostavite je preko noći da odstoji na nekom toplom mjestu u kući.

Drugog jutra osušite je na papirnatom ručniku i možete je posijati. U posudu stavite malo zemlje da pokrije dno i rasporedite pšenicu preko nje. Nema potrebe za štednjom, pšenicom potpuno pokrijte zemlju tako da se ne vidi, zrna pšenice mogu biti i jedna preko drugih.

Nakon toga na sloj pšenice stavite sloj zemlje tako da je pokrije, no nemojte staviti previše i nemojte pritiskati zemlju.

Posudu s božićnom pšenicom stavite na toplo i svijetlo mjesto, najbolje kraj prozora, no ne i na radijator kako se ne bi previše osušila. Zalijte je vodom tako da se zemlja natopi, pripazite da ne nalijete previše. 

Dok pšenica ne proklije, za što će vam trebati nekoliko dana, možete je prekriti aluminijskom folijom kako biste sačuvali vlagu. Kad izdanci pšenice probiju zemlju, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan toliko da zemlja bude vlažna, ne mokra. Bilo bi najbolje zalijevati bocom s raspršivačem.

Kad pšenica naraste desetak centimetara, možete je urediti - ošišajte vrhove da se izdanci izjednače visinom.

I to je to ... toplo preporučujemo da posijete više posuda, kako biste mogli za blagdanski stol odabrati onu koja je najljepša i najgušća.

 

13.12.2015. 09:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh