« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
GRADSKE SVAĐE

Boris Šprem: U Zagrebu je na djelu koalicija HDZ-Bandić

VIDEO - Predsjednik zagrebačke gradske skupštine izjavio je da se suradnja Bandića i HDZ-a najbolje vidi na primjeru spajanja zagrebačkih bolnica

šprem zagreb hdz
šprem zagreb hdz (Bernard Čović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Milan Bandić

,

HDZ

,

SDP

,

Boris Šprem

,

kupusov list

Predsjednik zagrebačke gradske skupštine Boris Šprem (SDP) danas je ocijenio kako se na primjeru spajanja zagrebačkih bolnicia vidi da je na djelu koalicija HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića.

Dodao je da neće inzistirati na referendumu za opoziv gradonačelnika dok se ne promijeni zakon o referendumu, jer je po sadašnjim uvjetima to nemoguća misija i bespotrebno trošenje proračunskog novca.

Šprem je dodao kako će se SDP potruditi da zakon o referendumu bude na prvoj jesenskoj sjednici sabora, a HDZ je pozvao da ne proizvode organizirani kaos u Zagrebu kako bi izazvali prijevremene izbore u gradu. Ocijenio je da bi HDZ na tim izborima mogla jako loše proći.

Šprem je na konferenciji za novinare rekao i da ministar zdravstva Darko Milinović spajanjem sedam zagrebačkih bolnica u dvije provodi nasilje jer krši ustav i zakon o zdravstvu. Najavio je da će gradskoj skupštini, kao osnivaču bolnica, predložiti pokretanje ocjene ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti zbog odluke ministra Milinovića o kojoj gradska tijela nisu dobila nikakvu pisanu obavijest.

Šprem je izračunao da uštede od spajanja bolnica neće biti ni približno 318 milijuna kuna godišnje, kako je to najavio Milinović, nego oko 20 milijuna kuna, jer će propasti približno 300 milijuna kuna koje je prije spajanja trebala dobiti bolnica na Srebrnjaku iz fondova EU.

Predsjednik gradske skupštine je otkrio podatak da je bolnica u Jankomiru 2008. ustupila gradu 54.000 kvadratnih metara svog atraktivnog zemljišta, na kojem se gradi stambeno-poslovni kompleks, u zamjenu za izgradnju dva nova odjela koje je grad trebao financirati sa 100 milijuna kuna, čime je insinuirao moguće razloge za zatvaranje bolnica.

Zastupnik u saboru i gradskoj skupštini, Mirando Mrsić (SDP) je dodao da su i ostale bolnice na atraktivnim zemljištima, te da nije isključeno njihovo zatvaranje. Naglasio je da Milinović trenira strogoću. Kaže i da gradska skupština nije protiv racionalizacije zdravstvene mreže ili reforme zdravstva, ali su ocijenili da je trebalo spojiti bolnice istog tipa i to nakon razgovora ministarstva zdravstva s gradskom upravom, kao osnivačem gradskih bolnica.

Šprem je rekao i da je zatražio sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor na temu zagrebačkih bolnica. (Infopunkt/metro-portal)

03.08.2010. 13:30:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh