« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
FRKA?!

Boris Johnson izgubio većinu, želi prijevremene izbore

Ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem

Problemi za Johnsona
Problemi za Johnsona (Arhiva)
Više o

Boris Johnson

,

Brexit

,

tvrdi Brexit

Pobunjeni torijevci i oporbeni parlamentarni zastupnici porazili su u utorak navečer vladu u prvoj fazi pokušaja donošenja zakona namijenjenog sprječavanju Brexita bez dogovora, na što je premijer Boris Johnson kazao da će se zauzeti za prijevremene izbore.

Za prijedlog koji su podnijeli oporbene stranke i pobunjeni zastupnici u Johnsonovoj stranci, upozoreni da će biti izbačeni ako ne podrže vladu, glasovalo je 328 zastupnika, a 301 je bio protiv.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn je ocijenio da je glas parlamenta za produljenje roka za Brexit posljednja šansa da se spriječi

Čak se 21 torijevac, među kojima i nekoliko ministara iz bivše vlade, pridružilo oporbenim strankama, nakon čega su isključeni iz Konzervativne stranke, javlja BBC. Među njima su i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winston Churchill i dva bivša ministra financija - Philip Hammond i Kenneth Clarke.

"Ne želim izbore, ali ako zastupnici sutra glasaju za zaustavljanje pregovora i nameću još jedno besmisleno odgađanje Brexita, potencijalno godinama, onda bi to bio jedini način da se to riješi", rekao je Johnson parlamentu nakon glasovanja.

U povijesnom obračunu premijera i parlamenta, Johnsonovi protivnici rekli su da ga žele spriječiti da igra rusku rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stupom ekonomske i političke stabilnosti.

Tvrde da ništa ne može opravdati rizik Brexita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostavlja neriješenim, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska 'bez dogovora' do odustajanja od cijelog pothvata, javlja Reuters.

04.09.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh