« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ekskluzivno

Bon Jovi: Rock'n'Roll još živi

Članovi američkog rock benda govore o novom albumu i 30-godišnjem iskustvu na glazbenoj sceni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

rock

,

Bon Jovi

,

Jon Bon Jovi

S dokumentarnim filmom "When We Were Beautiful" i novim albumom "The Circle", Bon Jovi potvrđuju status jednog od najvećih rock bendova u Americi. S novinarkom Metro World Newsa članovi benda razgovarali su o svom radu i planovima za budućnost.

Zajedno ste već skoro 30 godina...
Richie Sambora: Mi smo kao braća. Uživamo u svemu što radimo. Istina je da ponekad imamo probleme, ali uglavnom dobro funkcioniramo. Sve je u redu u Bon Jovi svijetu.

Novi album nosi naziv "The Circle". Osjećate li da njime zaokružujete svoj dosadašnji rad?
Jon Bon Jovi: Ne, naziv albuma nije naša ideja. Prijateljica nam ga je predložila i svidjelo nam se. Mislim da krug znači kontinuitet. Čak i ako više nikad ne zasviramo skupa, proveo sam najveći dio svog života u ovom bendu.

Odražava li prva pjesma "We weren't Born To Follow" vaš životni moto*
Jon Bon Jovi: Izražava ljudski duh i podcrtava vjeru u optimizam kao i želju da pomognemo onima koji trebaju pomoć kao bi se čuo njihov glas.

Vaše pjesme često nose političke poruke...
Jon Bon Jovi: Da, na primjer u pjesmi „Happy Now" koja je nastala nakon izbora Baracka Obame za predsjednika, postoji umjeren optimizam. Pitamo se možemo li sada biti sretni, hoće li ostvariti sve što je obećao i na taj način dokumentiramo promjene do kojih je došlo u SAD-u.

Dokumentarac „When We Were Beautiful" pokazuje da niste uvijek sigurni u sebe. Osjećate li da se i dalje morate dokazivati?
Jon Bon Jovi: Svatko tko je zamahao gitarom, naslikao umjetničko djelo ili napisao scenarij zna osjećaj da svako jutro kad se probudi želi napraviti nešto još kvalitetnije i bolje. Dosadno je biti zadovoljan.

Što je s rock'n'roll bendovima? Je li se glazbena industrija promijenila?
Tico Torres: Trenutna atmosfera nije baš poticajna za bendove. Svijet je postao manji, ali je teže doći do izražaja i usavršiti glazbeno umijeće. Istovremeno je važno da se razvijamo i mislim da ne bi bilo dobro da zvučimo isto kao 80-ih. Međutim, kad se okupimo i krenemo pisati pjesme, uvijek ćemo zvučati prepoznatljivo, kao Bon Jovi.

Koji su dugoročni ciljevi Bon Jovija?
David Bryan: Bend je naša obitelj koja nas drži na okupu. Naš je zadatak da stvaramo i budemo umjetnici.

Postoji li trenutak u glazbenoj povijesti kojem biste rado svjedočili?
Richie Sambora: Žao mi je što nikada nisam vidio Beatlese uživo. Oni su jako promijenili glazbenu scenu i način na koji su djeca odrastala.

Je li rock pitanje godina?
Jon Bon Jovi: Dokle god radite glazbu koja ima smisla, nije važno koliko imate godina. Sinatra je pjevao i bio na turneji do 80. godine, ali ja sebe u tim godinama ne vidim na pozornici.

20.11.2009. 09:27:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh