« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
STRAVA U PAKISTANU

Bombaš samoubojica (12) ubio čak 31 kadeta

Broj mrtvih u napadu dvanaestogodišnjeg bombaša samoubojice u pakistanskom centru za novačenje u četvrtak u Mardanu popeo se na 31

Fotografija vijesti
Više o

Pakistan

,

eksploziv

,

bombaš samoubojica

,

vojni kadeti

"Dječak odjeven u školsku odoru aktivirao je eksploziv kada su vojni kadeti bili na jutarnjoj obuci", rekao je za Reuters jedan pakistanski časnik. U napadu je ranjeno još dvadesetak ljudi. Dječak je neometano ušao u centar za novačenje jer nikome nije bio sumnjiv, prenosi Hina. Premijer Jusuf Raza Gilani osudio je napad u Mardanu nazvavši ga "kukavičkim napadom koji ne može poljuljati moral sigurnosnih snaga i odlučnost države da iskorijeni terorizam".

Mardan je grad u kojemu je stacioniran velik broj vojnih snaga, u blizini zabitnog plemenskog područja na sjeverozapadu, uz granicu s Afganistanom, koje je uporište pakistanskih talibana, glavno uporište Al Kaide u svijetu i važna pozadinska baza afganistanskih talibana.

Najveći talibanska skupina, Pokret pakistanskih talibana (TTP) glavni je krivac za gotovo 450 napada - uglavnom samoubilačkih - u kojima je u zadnje tri i pol godine poginulo više od 4.000 ljudi diljem zemlje.

TTP je u zadnje vrijeme preuzeo odgovornost za više napada na sigurnosne snage koje su izveli, kažu, kao odgovor na vojne ofenzive i na gotovo svakodnevno raketiranje njihova područja iz američkih bespilotnih letjelica na čijoj su meti pripadnici Al Kaide te pakistanski i afganistanski talibani.

10.02.2011. 13:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh