« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZAGLUŠUJUĆE

Bolnička soba može biti bučna poput pilane

U istraživanju koje je obuhvatilo 100 odraslih pacijenata u bolnici u Chicagu tim je utvrdio je da razina buke u sobama doseže razinu i do 80 decibela

Fotografija vijesti
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

bolnice

,

buka

,

motorna pila

Američko istraživanje provedeno u jednoj bolnici u Chicagu pokazalo je kako razina buke u bolničkoj sobi može biti na razini one koju proizvodi rad motorne pile, prenosi Hina.

"Bolničko okruženje svakako nije mirno okruženje", kaže Vineet Arora sa Sveučilišta u Chicagu koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Internal Medicine.

U istraživanju koje je obuhvatilo 100 odraslih pacijenata u bolnici u Chicagu tim je utvrdio je da razina buke u sobama pacijenata tijekom noći niža nego danju, ali je uvijek premašivala preporučene vrijednosti za srednju i najvišu vrijednost buke.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji buka u bolničkim sobama ne bi trebala premašivati 30 ili 40 decibela. Arorin tim utvrdio je, međutim, da je prosječna vrijednost buke u bolesničkim sobama bila 50 decibela, a ponekad je skakala i na 80 decibela, što je jednako buci koju proizvodi motorna pila.

Mnogo dodatne buke noću stvaraju razgovori liječnika i sestara, ulasci i izlasci bolničkog osoblja, no najglasniji su ipak razni alarmi i interkomi, kažu znanstvenici.

Istraživanje je pokazalo i da pacijenti prosječno u bolnici noću spavaju sat manje nego kod kuće zbog bolničke buke ili bučnih susjeda u sobi, a san općenito opisuju kao lošiji.

"Jedan od najčešćih prigovora pacijenata su problemi sa spavanjem" kaže Arora i dodaje da to može usporiti njihov oporavak.

11.01.2012. 15:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh