« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST

Boljkovac pred istražnim sucem: Nisam kriv

Uhićenje Boljkovca predizborna je predstava za javnost HDZ-ovog ministra policije Tomislava Karamarka koji ima političkih ambicija, rekao je Boljkovčev odvjetnik Nobilo

Fotografija vijesti
Više o

ratni zločin

,

Josip Boljkovac

,

OZNA

Nakon što je upoznat s optužnicom koja ga tereti da je po zapovjednoj odgovornosti kriv za uhićenja većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta te likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak, bivši šef karlovačke OZNA-e izjavio je kako nije kriv, javlja Hina.

Ne otkrivajući identitet osumnjičenog MUP je priopćio da je u suradnji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvima u Karlovcu i Zagrebu dovršeno kriminalističko istraživanje koje je započeto 1998. kada su ekshumirani posmrtni ostaci žrtava iz Drugog svjetskog rata iz pronađenih zajedničkih grobnica na širem području Karlovca.

Boljkovca (91) se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva. Sumnjiči ga se da je kao šef Povjerenstva OZNA-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor u Dugoj Resi dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovjedi, kažu u MUP-u, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) su na lokaciji Vidanka-Curak hicima iz vatrenog oružja usmrtili sedam osoba čiji identitet je utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba.

Boljkovac je poslijepodne pred sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda Jadrankom Mandušić negirao krivnju, a njegov branitelj Anto Nobilo je nakon saslušanja izjavio kako Boljkovac nije kriv jer nije ni zapovjedao jedinicom koja je počinila zločine.

Uhićenje Boljkovca protumačio je kao predizbornu predstavu za javnost HDZ-ovog ministra policije Tomislava Karamarka koji ima političkih ambicija.

Boljkovac je na sud doveden u pratnji liječnika i uz pomoć štaka, a njegov branitelj kaže da je dementan, star i teško pokretan te da je "očito riječ o izborima jer kako drukčije protumačiti činjenicu da je starog i nemoćnog čovjeka došla privoditi hrpa specijalaca".

Očekuje se da će istražna sutkinja poslijepodne odlučiti hoće li protiv Boljkovca pokrenuti istragu i zadržati ga u jednomjesečnom pritvoru. Tužiteljstvo je pritvor zatražilo zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela za koje se Boljkovac sumnjiči.

Josip Boljkovac bio je bivši šef karlovačke Ozne i partizanski sudionik Drugog svjetskog rata, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova. On je u nekoliko navrata u javnosti ranije odbio sve optužbe.

02.11.2011. 16:33:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh