« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
HMMM...

Bolji šoping bez maske?

Koliko dugo će se u trgovinama još morati nositi maske? Ako se pita kancelarku: još jako dugo. No gospodarstvenici i pojedini političari su drugačijeg mišljenja jer smatraju da je to loše za trgovce

Tako je to?!
Tako je to?! (Arhiva)
Više o

šoping

,

maske

Lijepa majica, par sandala, kupaći kostim? Za one koji još trebaju odjeću za ljeto njemačke ulice u središtima gradova su atraktivni cilj. Iz izloga mame veliki, većinom crveni natpisi koji najavljuju sniženja. To za srpanj nije ništa neobično. Svake godine u ovo doba u prodavaonicama počinje natjecanje s popustima kako bi se police oslobodile za jesensku modu. No ova 2020. nije uobičajena godina.

Tamo gdje je inače u ovo doba godine skoro sva roba rasprodana, sada su police pune. Mnogi ne žele u kupovinu jer su naučili da je opasnost od zaraze veća u zatvorenim prostorima. Doduše, zaštitu pružaju dezinfekcija ruku i maske, ali gotovo nitko se ne želi u prodavaonicama zadržavati duže nego što mora.

Mnogi su izgubili želju za šopingom

Odjeća je inače roba koja se rijetko kupuje ciljano. Pojam šoping za mnoge znači užitak, obilazak trgovina je doživljaj, a ne obveza. Prodavaonice žive od toga da mame na kupnju. No zbog pandemije koronavirusa trenutačno šetnja kroz trgovine i butike nije baš atraktivna, žale se u Trgovačkom savezu Njemačke (HDE).

Dok trgovine živežnim namirnicama i internetska prodaja dobro posluju, prodaja tekstila je u prošla dva mjeseca znatno smanjena. Toliko, da trećina trgovaca smatra da im je ugrožena egzistencija. HDE je uvjeren da je prije svega obveza nošenja zaštitnih maski doprinijela slabom prometu.

Kad lice svrbi...

I stvarno: obilazak trgovina pod maskama ne predstavlja neko zadovoljstvo kod ljetnih temperatura. Ovdje su prostori rijetko klimatizirani. Pod maskama se vrlo brzo znoji, koža počinje svrbjeti - što je logičnije nego željeti što brže izaći van i skinuti masku?

Zato HDE pozdravlja raspravu o ukidanju obveze nošenja maski u regijama s malim brojem zaraženih. To traže ministri gospodarstva pokrajina Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Donje Saske, uz podršku liberala iz FDP-a, stranke bliske gospodarstvenicima. Potpredsjednik Kluba zastupnika FDP-a u Bundestagu Michael Theurer kaže da se obveza nošenja maski ne može ukinuti odmah, ali i da „ne može opstati neograničeno i bez regionalnih razlika".

Kancelarka ostaje pri svom

No Angela Merkel trenutačno to vidi potpuno drugačije. Kancelarka odlučno odbija mogućnost ukidanja obveze nošenja maski. „Svuda gdje se u javnom životu ne može zajamčiti držanje odstojanja maske su važno i s današnje pozicije još uvijek nezamjenjivo sredstvo", rekao je vladin glasnogovornik Steffen Seibert. On dodaje da je to važno upravo za vrijeme ljetnih praznika: „I regije koje možda sada imaju mali broj slučajeva zaraze dobivaju posjete iz drugih dijelova zemlje."

Za predsjednicu stranke CDU Annegret Kramp-Karrenbauer ova rasprava dolazi u pogrešnom trenutku i smatra da bi ukidanje obveznih maski bio „pogrešan signal".

No prema Zakonu o zaštiti od zaraze u Njemačkoj o tom pitanju zadnju riječ nema savezna vlada, nego pokrajine. Većina njih je trenutačno protiv ukidanja obveze nošenja maski. Bavarski premijer Markus Söder (CSU) je naglasio da su maske „jedan od malobrojnih instrumenata" kada je riječ o zaštiti od koronavirusa te da se obveza njihovog nošenja dokazala u praksi. To mišljenje dijeli i Malu Dreyer (SPD), premijerka pokrajine Falačko Porajnje koja napominje da su maske „važno i znanstveno dokazano sredstvo u borbi protiv virusa".

Zaštita zdravlja ili gospodarski interesi?

Dakle kancelarka za svoje stajalište dobiva potporu i od svog koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke Njemačke, a i savezni ministar zdravstva Jens Spahn upozorava na oprez: „Razumijem nestrpljenje i želju za normalnošću. Ali virus je još uvijek tu." To kažu i epidemiolozi koji ističu da maske kod kašljanja, kihanja ili govora znatno smanjuju količinu virusa u zraku.

Pa ipak, unatoč tim mišljenjima rasprava o ukidanju obveze nošenja maski još nije dovršena. Mnogo toga će ovisiti o tome hoće li se raspoloženje Nijemaca za šoping unatoč maskama povećati ili ne.

Bernd Althusmann, ministar gospodarstva pokrajine Donje Saske, već je najavio da će njegova vlada nakon ljetne stanke nastaviti vijećati o tome, a slične izjave se čuju i iz Saske. Na kraju će se raditi o odvagivanju između zaštite zdravlja i gospodarske situacije.

Piše: Sabine Kinkartz/DW
08.07.2020. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh