« Život
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
PRIPAZITE

Bolesti koje možete prenijeti psu

Trebali bi obratiti pažnju na sljedeće bolesti koje bi mogle biti opasne za vašeg kućnog ljubimca

Pazite da ne zarazite psa!
Pazite da ne zarazite psa! (Arhiva)
Više o

gripa

,

psi

,

bolesti

,

salmonela

,

kožni lišaj

Psi su podložniji bolestima nego što nam se čini, a možete smanjiti šanse od oboljenja uz kvalitetnu higijenu i manje dodirivanja kada ste zaraženi. 

Stoga, trebali bi obratiti pažnju na sljedeće bolesti koje bi mogle biti opasne za vašeg kućnog ljubimca. 

Gripa - psi nisu otporni na gripu, a simptomi će biti vrlo slični: oboje ćete imati probleme s dišnim sustavom, kašljat ćete i kihati, a i pas će se ponašati kao da bole mišići. Lijeka za gripu nema, a morate mu osigurati dovoljno odmora, vitamina i njege. (FOTO: Pexels)

Kožni lišaj - posebno se može zakomplicirati u psećem slučaju. Psi ne mogu odoljeti češkanju, a na taj se način lišaj širi dalje po tijelu. Iz tog je razloga bitno što prije primijeniti kremu za ovu gljvičnu infekciju kako se ne bi proširila. 

Salmonela - bakterijska infekcija koja se u većini slučajeva dobiva preko termički neobrađene hrane, a ne mora dolaziti iz mesa i mliječnih proizvoda. Zaraženo gnojivo može utjecati na voće i povrće, a zaraza salmonelom za vašeg je psa posebno teška. Uočit ćete povraćanje, proljeve, nisku razinu energije i temperaturu. Najčešće se problem riješi sam od sebe, ali u teškim slučajevima potrebni će biti antibiotici. 

Tuberkuloza - jest rijetko, ali nije nemoguće. Stručnjaci tvrde da je moguće da ju pas dobije lizanjem vaših rana ili u slučaju da mu kihnete bliza lica odnosno da vam poliže ruku nakon što se kihnuli u nju. 

Zaušnjaci - ma kako to zvučalo, pas može pokupiti zaušnjake od vašeg djeteta. Osjećat će se loše i neugodno što će pokazivati ponašanjem, a moguće je da se pojavi vrućica i oticanje slinovnica. Ne možete liječiti virus, ali možete simptome pa se obratite veterinaru za pomoć spuštanja temperature.

26.10.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh