« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NASLJEĐE

Bole vas leđa? Krivi su geni ...

Istraživanje na blizancima je pokazalo da bez obzira na to što se bave različitim tipovima poslova ipak imaju jednake degenerativne procese na kralježnici

Bol u leđima ovisi o genima
Bol u leđima ovisi o genima (Shutterstock)
Više o

lijek

,

bol u leđima

,

degeneracija lumbalnog diska

Bolovi u leđima su muka koja naročito pogađa ljude sa sjedilačkim poslovima tipa rada na računalu, a savjeti o pravilnom držanju i sjedenju uspravnih leđa i dignute glave ne mogu se ponoviti dovoljno puta. 

No, izgleda da osim tih savjeta trebate imati i prave gene kako biste izbjegli bolove u leđima, barem tako tvrde znanstvenici s King's Collegea u Londonu.

U istraživanju blizanaca koji rade različite poslove, njih 4.600, pokazalo se da je većina promjena na kralježnici genetske prirode, a gen koji je krivac za većinu bolova u leđima nazvan je PARK2.

Do sada se smatralo da su glavni uzročnici kroničnih bolova u leđima degeneracija lumbalnog diska zbog pogrešnog položaja tijela kao i psihičko stanje koje može pojačati ili smanjiti bol. Nakon ovog istraživanja koje je pokazalo da blizanci imaju jednaku degeneraciju lumbalnog diska bez obzira na to što se bave različitim tipovima poslova, dokazano je da je stvar ipak u genima.

Ipak, kako bol nije povezana sa središnjim živčanim sustavom, mentalnim se vježbama može isključiti i umanjiti.

24.09.2012. 15:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh