« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
UGODAN ŽIVOTNI PROSTOR

Bojom uvedite red u vlastiti dom

'Color blocking' tehnika jednostavna je metoda organiziranja sitnica i stvarčica u kući te poboljšavanja dizajna i izgleda vašeg doma; sve što trebate je vizija i malo boje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

stanovanje

,

uređenje doma

,

Bursaspor

,

američki agenti

Neuredna gomila stvarčica i boja mogu biti najveći neprijatelji doma. Vrlo je lako pretjerati i s jednim i s drugim. Ali uz malo planiranja, boja može prikriti nered nagomilani izgled objekata u sobama i unijeti toliko potrebnu 'smirenost' u prostorije.

Gregor Cann iz tvrtke Cann Designs, iz Bostona, odnosno Los Angelesa, najčešće se služi upravo tehnikom 'color blockinga'. Ukratko, radi se o povoju, bloku boje koji se proteže duž zidova, čak i u nekoliko prostorija, a služi za organiziranje prostora i prikrivanje dizajnerskih pogrešaka.

U najosnovnijem obliku, čitav proces je praktički besplatan i prost kao što je raspoređivanje i slaganje kućnih sitnica i namještaja u skupine iste boje.

Ali, kako napominje Cann, dodavanje blokova, odnosno pravilnih geometrijskih oblika boje - bilo duž čitavog zida ili samo na dijelovima - sobu može učiniti vrlo dramatičnom i istovremeno prostor pretvoriti iz nečeg tmurnog u nešto sasvim svijetlo, zatim povezati nekoliko objekata u prostoru ( na primjer, slike sa zida) koji tada postaju istaknutiji.

Nadalje, ako tehniku primjenjujete u svim prostorijama, odnosno u čitavoj kući, to može naglasiti arhitekturu i manjim prostorijama dati širinu. Tehnika je primjenjiva i u suvremenim i u klasičnim sobama. Ljepota je u tome što vi kontrolirate sve. „Možete biti vrlo suptilni ili potpuno raskalašeni", kaže Cann.

„Sve ovisi koliko boje upotrebljavate te koliko su veliki blokovi. Možete gledati u blijedu jedva vidljivu traku boje na zidu i shvatiti da ne ostavlja nekakav dojam na vas.

Ali tad pomislite: 'Oh da, to je blok boje.' Ili pak može sve biti jako živahno. Bojanje je nešto najjednostavnije i najugodnije što možete priuštiti svojem domu. Ništa ne može nadmašiti koju litru boje." Color blocking je nešto čime se može baviti baš svatko, kaže Cann. „Nije skupo i ne zahtijeva puno vremena. Prvo, sve jako dobro isplanirajte. Planirajte i još planirajte. Razmislite što želite da soba svojim izgledom kaže", objašnjava Cann.

Zatim odaberite odgovarajuću boju. Pogledajte u ormar. Kakve boje dominiraju tamo? Logika kaže da ako vas neka boja privuče u trgovini tu istu boju trebate i u svom životu. Zatim pogledajte kakvi su tonovi već u prostoriji. Ili ih uskladite ili napravite nešto sasvim suprotno kako bi bili u savršenom kontrastu.

Piše: Linda Laban/Metro US
10.05.2010. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh