« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Boje će vam popraviti raspoloženje

Iako će većini ovo zvučati kao znanstvena fantastika, stručnjaci tvrde da je to itekako moguće...

Pazite kako ćete obojati ured
Pazite kako ćete obojati ured (Arhiva)
Više o

boje

,

raspoloženje

Zamislite da svaki dan dođete na posao i čim uđete u ured osjećate se bolje, poletnije i sretnije? Iako će većini ovo zvučati kao znanstvena fantastika, stručnjaci tvrde da je to itekako moguće, samo trebamo paziti na boje.

Naime, brojne su studije dokazale da boje utječu na to kako se osjećamo. Leslie Harrington, liječnica i znansvenica, tvrdi da ne moramo aktivno razmišljati o uređenju i bojama našeg doma da bi oni utjecali na naše raspoloženje, prenosi Healthline.

"Boje definitivno imaju veliki utjecaj na ponašanje osobe te način razmišljanja. Kada uđete u sobi u kojoj prevladavaju crveni i ružičasti tonovi ili prostor plave boje, odmah se vidi utjecaj na rad srca", otkriva Harrington.

Međutim, teško je utvrditi koje će boje vama odgovarati: "Iz psihološke perspektive nemamo svi iste asocijacije s različitim bojama." Dakle, naša percepcija boja odgovara kulturalnim i osobnim preferencijama. 

Postoje određene boje za koje je univerzalno rečeno da djeluju opuštajuće na nas.

Tako će vam bijela, ljubičasta i žuta garantirano popraviti raspoloženje, pa je uputno takve boje staviti u prostore u kojima boravimo često s većim brojem ljudi - urede.

S druge strane, potrebno je i nešto za smirenje, pa se potrudite da neke stijene budu plave ili zelene, kako bi dobili i taj, toliko potreban utjecaj na radnom mjestu. Poželjno je da možete odmoriti oči na zelenoj boji kad dignete pogled s ekrana računala, primjerice... 

25.02.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh