« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
EH, DA...

Bogataši proizvode najviše smeća

Bogate zemlje proizvode trećinu otpada u svijetu iako imaju samo 16 posto populacije, a četvrtina otpada na istočnu Aziju i pacifičku regiju

Smeće se samo gomila
Smeće se samo gomila (Shutterstock)
Više o

smeće

,

otpad

,

bogate zemlje

Ionako ogromna količina otpada u svijetu mogla bi se povećati za 70 posto do 2050. zbog urbanizacije i rasta populacije, a najviše u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi, objavila je ovaj tjedan Svjetska banka.

Zemlje bi mogle imati velikih gospodarskih i ekoloških koristi od boljeg prikupljanja, recikliranja i odlaganja otpada, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak koje procjenjuje da se trećina svjetskog otpada umjesto toga odlaže na otvorenim prostorima bez ikakve obrade.

"Doista moramo obratiti pozornost na južnu Aziju i subsaharsku Afriku jer će se do 2050. južnoazijski otpad udvostručiti, a onaj subsaharske Afrike utrostručiti", rekla je Silpa Kaza, stručnjakinja Svjetske banke za urbani razvoj i glavna autorica izvješća.

Bogate zemlje proizvode trećinu otpada u svijetu iako imaju samo 16 posto populacije, a četvrtina otpada na istočnu Aziju i pacifičku regiju.

Svjetska banka napominje također da neke siromašne zemlje nemaju niti zakone za zbrinjavanje otpada.

Goleme količine otpada pridonose i globalnom zagrijavanju. Kaza ističe da je jedan od velikih problema osiguravanje primjerenog financiranja za prikupljanje i odlaganje otpada u gradovima.

Izvješće navodi i da bi povećanje recikliranja i smanjenje potrošnje plastike i bacanja hrane moglo pomoći smanjenju ukupne količine otpada.

Plastika čini 12 posto ukupne količine otpada u svijetu, navodi se u izvješću.

22.09.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh