« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
KATASTROFA

Blokirano 317 tisuća građana i 54 tisuće tvrtki

Građani su ukupno dužni gotovo 28 milijardi kuna, a blokirane tvrtke skoro 32 milijarde kuna, pokazuju podaci FINA-e

Dugovi građana rastu
Dugovi građana rastu (Arhiva)
Više o

blokada računa

,

broj blokiranih računa

,

dugovanja građana

FINA je objavila podatke o broju blokiranih računa i tvrtki zbog dugovanja, a brojke su, blago rečeno, katastrofalne - ukupan dug popeo se do nevjerojatnih 60 milijardi kuna.

Broj građana, čiji su računi zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju lipnja bili u blokadi, blago je smanjen u odnosu na svibanj, za njih 1.635 ili 0,5 posto, dok je iznos dugovanja građana istodobno porastao za 2,8 posto ili za 750 milijuna kuna.

U Fini kažu da je, od kada prate broj blokiranih građana i iznos njihove blokade, pad broja blokiranih građana na mjesečnoj razini zabilježen i u ožujku i u travnju 2012. godine, a podaci od početka 2012. do sredine lipnja 2014. godine pokazuju i da je u dva navrata - u ožujku i rujnu 2012. godine - zabilježen pad iznosa dugovanja građana.

Na upit o smanjenju broja blokiranih građana u lipnju u odnosu na svibanj, u Fini odgovaraju da nemaju informacija "o nekom posebnom razlogu koji bi utjecao na smanjenje broja blokiranih građana, osim da je riječ o podmirenju dospjelih dugova, u pravilu manjih iznosa blokade".

Usporedba pak s podacima za lipanj prošle godine pokazuje da je na godišnjoj razini broj blokiranih građana porastao za 54.307, a iznos njihova duga je veći za gotovo 7,7 milijardi kuna. U postotcima, krajem lipnja ove godine bilo je blokirano 20,7 posto više građana nego u isto vrijeme lani, a iznos njihova duga je porastao za 37,9 posto.

Kod blokiranih poslovnih subjekata pada i broj i iznos i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Krajem lipnja je, naime, u blokadi bilo 3.319 poslovnih subjekata ili njih 5,8 posto manje nego krajem svibnja, a iznos njihova dugovanja je smanjen za 3,4 posto ili za 1,1 milijardu kuna.

U odnosu na lipanj prošle godine, broj blokiranih poslovnih subjekata je smanjen za 16,3 posto, a iznos njihovih nepodmirenih obveza je manji za 14,6 posto, odnosno krajem lipnja ove godine u blokadi je bilo 10.517 subjekata manje nego u isto vrijeme lani, a iznos njihovih dugovanja je smanjen za 5,4 milijarde kuna.

22.07.2014. 08:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh