« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MINISTAR ŠIMONOVIĆ

Blokada poglavlja o pravosuđu isključivo je politički motivirana

Blokada poglavlja koje se odnosi na pravosuđe u pregovorima Hrvatske za ulazak u članstvo u Europskoj uniji isključivo je politički motivirana i nema veze sa stanjem pravosuđa u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Ivan Šimonović

,

blokada pregovora

,

Doing Business

Ocijenio je to ministar pravosuđa  gostujući na današnjem radnom ručku Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Smetnje u otvaranju poglavlja vezane su uz politiku i nemaju veze s pravosuđem, rekao je Šimonović.

Po njegovim riječima, Europska komisija još je prije godinu i pol dana dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja, ali su proces zaustavile neke zemlje članice Unije. EK je već tada ocijenila da ispunjavamo kriterije, a današnje stanje pravosuđa bolje je nego prije godinu i pol dana, rekao je Šimonović.

Uz te ocjene, Šimonović je pored ostalog rekao kako Ministarstvo pravosuđa namjerava promijeniti način izbora sudaca u Državno sudbeno vijeće te da je u kontekstu rasprave o promjenama Ustava s opozicijom dogovoreno da suce u DSV biraju sami suci, a ne Sabor na njihov prijedlog.

Šimonović je najavio i novi sustav izbora državnih odvjetnika i sudaca, prema kojem će pravnici nakon diplome i položenog pravosudnog ispita polaziti dvogodišnju Državnu školu za suce unutar Pravosudne akademije. Po završetku školovanja polagat će ispit, a najbolji će moći birati gdje žele raditi, rekao je Šimonović.

Najavio je i racionalizaciju broja sudova te donošenje zakona o javnim ovršiteljima koji bi rasteretili sudove, kao što su to učinili javni bilježnici. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 18:22:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh