« Fun
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
jo-ho-ho

Blago skriveno u Baltičkom moru

Legendarna Frau Maria, prepuna umjetnina i zlata predmet spora oko vlasništva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

brod s blagom

,

Izgubljeno blago

,

blago Katarine Velike

,

brod Frau Maria

Legenda o nizozemskom brodu 'Frau Maria' gotovo je nevjerojatna da bi bila istinita. Naime, davne 1771. godine ruska je carica Katarina Velika iz Nizozemske naručila skupocjenu zbirku umjetničkih djela za njen novootvoreni muzej Hermitage u St. Petersburgu.

Kako je tada bilo uobičajeno putovati brodom, umjetnine su dobro zaštićene ukrcane na brod u Amsterdamu, no brod je putem naišao na žestoku oluju koju nije uspio pobijediti te se tvrdi kako je potonuo negdje u blizini obala tadašnje Finske. Posada broda uglavnom se uspjela spasiti, no zajedno s brodom potonulo je i neprocjenjivo blago. Sanduci u kojima su bile skulpture od bronce i porculana, zlatnici i srebrnjaci, i vrijedne umjetnine Rembranta i Goye.

Istraživači tvrde kako je blago još uvijek negdje u dubinama u utrobi broda, a s obzirom na dobru zaštitu i kutije obložene voskom moguće je da su sačuvane i slike, no zasigurno su čitavi ostali predmeti od zlata i bronce.

Hladno i tamno more osiguralo je zaštitu od lopova i lovaca na blago. Zbog istog razloga je i izvlačenje broda vrlo složen i kompliciran posao pa bi ostaci broda mogli biti izvučeni iz mora tek za deset godina. Do tada se možda riješi pitanje vlasništva jer na moguće blago pravo polažu tri uključene strane.

Rusi tvrde kako blago pripada njima, Nizozemci traže svoj dio jer je 'Frau Maria' bio njihov brod, ali Finci se pozivaju na svoj zakon koji tvrdi kako sva imovina koja duže od 100 godina ostane u finskim teritorijalnim vodama pripada Finskoj. (metro-portal)

25.11.2008. 10:56:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh