« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
500 MILIJUNA DOLARA

Blago s potonulog broda ipak pripada Španjolskoj

Odlukom Vrhovnog suda završava se petogodišnja pravna bitka između Španjolske i Odysseyja koji je 2007. pronašao olupinu broda "Nuestra Senora de las Mercedes"

Fotografija vijesti
Više o

brod s blagom

,

Izgubljeno blago

,

Nuestra Senora de las Mercedes

Američka će tvrtka Odyssey, specijalizirana za skupljanje brodskih olupina, ipak morati Španjolskoj prepustiti blago pronađeno na brodu Nuestra Senora de las Mercedes, potonulom 1804. godine, prenosi Hina. Tvrtka se žalila Vrhovnom sudu, koji nije uopće uzeto žalbu na razmatranje.

Najviše sudsko tijelo u SAD-u nije obrazložilo zašto ne želi razmatrati tu zadnju žalbu. Takva odluka znači potvrdu presude nižeg, saveznog suda na Floridi i američkog prizivnog suda po kojoj Odyssey mora vratiti blago.

Visoki sud usto nije prihvatio ni žalbu Perua koji osporava španjolsko vlasništvo nad tim blagom i traži vlasništvo nad njim, tvrdeći da ono potječe s peruanskog teritorija iz doba prije neovisnosti Lime od Madrida.

Skupocjeno blago vrijedno gotovo 500 milijuna dolara i teško 17 tona još je koncem veljače vraćeno u Španjolsku.

Odlukom Vrhovnog suda završava se petogodišnja pravna bitka između Španjolske i Odysseyja koji je 2007. pronašao olupinu broda".

Španjolski ratni brod koji je plovio iz Južne Amerike potopila je 5. listopada 1804. britanska mornarica ispred Algarve, na jugu Portugala.

Odyssey je tvrdio da je pronašao olupinu u međunarodnim vodama i dovezao je blago na Floridu, ne obavijestivši o tome španjolske vlasti i tajeći točno mjesto na kojemu leži olupina.

Španjolska je pak smatrala da je brod "povijesna baština i usto grob 250 mornara, španjolskih građana" koji su se utopili u brodolomu.

14.05.2012. 20:59:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh