« Biznis
objavljeno prije 14 godina
DUGOVI

Bjelorusija prijeti prekidom tranzita ruskog plina

Gazprom je prije dva dana počeo smanjivati izvoz plina u Bjelorusiju što je izazvalo novu plinsku krizu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

plin

,

Rusija

,

Gazprom

,

Bjelorusija

,

dug

Bjelorusija je u srijedu objavila da je ruskoj supertvrtki Gazpromu u cijelosti platila dug za plin i zaprijetila je da će prekinuti njegovu isporuku u Europsku uniju ako Moskva do četvrtka u 9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu ne plati račun.

"Kao znak dobre volje, danas u 16.00 sati (15.00 sati po srednjoeuropskome vremenu), pošto smo posudili novac, iako prilike za Bjelorusiju nisu lake, isplatili smo 187 milijuna dolara kako bismo podmirili dug prema Gazpromu", rekao je potpredsjednik bjeloruske vlade Vladimir Semaško. "No sada s pravom tražimo od Gazproma da do četvrtka u 10.00 sati (9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu) plati Beltransgazu 260 milijuna dolara", dodao je.

"U protivnom, morat ćemo prekinuti tranzit plina preko bjeloruskog teritorija", kazao je. Gazprom je pak izjavio da zasad ne može potvrditi da je Minsk platio plin. "Potvrdit ćemo kada dobijemo novac", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

>> Bjelorusija dobiva 60 posto manje ruskog plina

Plinska kriza koja je prošlog tjedna tinjala zbog međusobnih optužaba za neisplatu duga, naglo je izbila u ponedjeljak kada je Moskva ostvarila svoju prijetnju o smanjenju isporuke plina Bjelorusiji. Gazprom koji je u ponedjeljak počeo smanjivati izvoz plina u Bjelorusiju, u srijedu ga je smanjio za 60 posto. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 20:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh