« Film
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
POSEBNO ZNAČENJE

"Bitka na Neretvi" među 10 najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu

Redatelj Veljko Bulajić doživljava to kao posebno priznanje filmu nakon 40 godina od njegova nastanka u produkciji tadašnjega Jadran filma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Koraljka Jurčec Kos

,

Drugi svjetski rat

Tako se "Bitka na Neretvi", našla među filmovima o tom velikom svjetskom ratu kao što "Most na rijeci Kwai" režisera Davida Leana, "Najduži dan" Kena Annakina, "Gori li Pariz" Renea Clementa i "Carstvo sunca" Stevena Spielberga.

"Uz nominaciju za Oskara među pet inozemnih ostvarenja prije četiri desetljeća, ovo je priznanje od posebnoga značenja meni i mojim suradnicima jer potvrđuje da je 'Bitka na Neretvi' trajno opstala u svjetskoj kinematografiji", izjavio je Veljko Bulajić za Hinu.

Podsjeća da je film nakon njegova pojavljivanja gledalo pet milijuna ljudi u bivšoj Jugoslaviji te milijun i pol u Hrvatskoj, dok ga je samo u prvome krugu prikazivanja u svijetu film vidjelo 350 milijuna gledatelja.

Te brojke, ističe Bulajić, višestruko su premašene prikazivanjem na televiziji, pa "Bitka na Neretvi" spada među najgledanije filmove u svijetu. Francuska televizija prikazala ga je tri puta, talijanska i kineska pet, RTL četiri puta, a više je puta prikazivan i na američkim tv postajama.

Moskva će od 17. do 26. lipnja biti domaćin toga međunarodnog filmskog festivala koji je jedan od najstarijih na svijetu. (hina/metro-portal)

13.06.2010. 15:23:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh