« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
zemlja znanja?

Bit ćemo na začelju Europske unije po broju srednjoškolaca

Iako uporno tvrdi za želi biti zemlja znanja, Hrvatska stalno smanjuje troškove za unapređenje obrazovanja

(Wikipedia)
Više o

Dragan Primorac

,

Gvozden Flego

,

zemlja znanja

,

Ljilja Vokić

,

obvezna srednja škola

Posljedice odustajanja Vlade od uvođenja obavezne srednje škole za Hrvatsku će biti teške i dalekosežne. Upozorili su na to dvojica bivših ministara obrazovanja koji su se zalagali za uvođenje te obveze, Dragan Primorac i Gvozden Flego, prenosi Novi list.

Hrvatska će time izgubiti desetke tisuća potencijalnih srednjoškolaca i biti na začelju Europske unije.

- Oduzeli smo si još jednu granu razvoja i upropastili moguće promjene u školstvu. Time smo postali još jedna od zemalja na začelju Europske unije, a vladajuća je stranka još jednom promjenom u nizu stalnih promjena u svojoj politici dodatno izgubila na uvjerljivosti - izjavio je ministar obrazovanja u Račanovoj vladi, Gvozden Flego.

Žalostan je što klauzula o obaveznom srednjem školstvu nije uvrštena u Zakon o osnovnom i srednjem školstvu, na čemu je SDP inzistirao.

Posebno je ovom odlukom razočaran autor tog projekta, ministar obrazovanja u Vladi Ive Sanadera, Dragan Primorac.

- U narednih deset godina 80.000 učenika ostat će bez srednjoškolskog obrazovanja. Ta djeca nikad neće završiti srednju školu i zato se za taj projekt jednostavno mora osigurati novac - smatra Primorac te podsjeća da je u svim institucijama Europe taj projekt bio istican kao najveći hrvatski brand.

Bivši ministar podsjeća da je projekt podržalo i više od 85 posto građana. Manjak novca u državnoj blagajni za njega nije dovoljan razlog da se od tog projekta odustane.

Jedino Ljilju Vokić, ministricu prosvjete iz Tuđmanovog doba i ravnateljicu zagrebačke VII. gimnazije, odustanak od obavezne srednje škole nimalo ne smeta.

- Nema ga nitko na svijetu, pa zašto bismo mi? Taj je projekt Primorac krivo proračunao, svašta je obećavao - kaže Vokić.

Izjavljuje i da bi prvo trebalo riješiti mrežu škola i izgraditi nove, da djeca ne moraju putovati desecima kilometara i plaćati skupe autobusne karte.

Kad je bila ministrica, prisjeća se, otvorila je škole u Dugom Selu i Zaprešiću da djeca ne moraju vlakovima u školu, a i u Stonu, ali ju je Račanova vlada ugasila. Osim toga, kaže Vokić, djeci treba osigurati i zaposlenje.

- Na birou je 12.000 nezaposlenih sa srednjom ekonomskom školom, a i dalje se 'štancaju'. To je bacanje novca i stvaranje frustracija, zaključuje bivša ministrica prosvjete.

16.09.2009. 10:49:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh