« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
winezero

Biste li vi pili bezalkoholno vino?

Plemenita namjera španjolskih enologa prilikom stvaranja ovog pića bila je smanjenje alkoholizma kod mladih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

piće

,

alkoholizam

,

vino

,

pijanstvo

,

alkohol mladi

,

bezalkoholno vino

Winezero za neke je nešto najgore što se može učiniti vinu, drugi ga hvale kao sjajnu stvar za sprječavanje alkoholizma, treći još ne znaju što bi mislili.

Radi se o prvom bezalkoholnom vinu koje dolazi iz Španjolske. Stručnjaci se pitaju: je li vino, kojemu je tijekom proizvodnje uklonjen alkohol, zaista vino?

Ostavimo po strani lingvističku problematiku (vino je po definiciji alkoholno piće, a obzirom da u Winezerou nema alkohola možda bi se trebao zvati drugačije). Zaista, logično je zapitati se hoće li to "vino" imati sve odlike jednog pravog vina kako se navodi u promotivnoj kampanji.

"Zbunjen sam", kaže Andrea Poli iz organizacije Nutrition Foundation of Italy. "Pogodnosti koje vino ima na kardiovaskularni sustav leže upravo u činjenici da ima alkohola.", objašnjava stručnjak. "Vjerovati u zaštitničku moć vina bez alkohola po kardiovaskularni sustav je iluzija; da bi se uživalo u svim blagodatima vina dovoljno je piti ga umjereno", odrješit je Poli.

Ipak, plemenite namjere španjolskih enologa bile su usmjerene prema mladima. Prema njihovim riječima, bezalkoholno vino je idealno rješenje za suzbijanje alkoholizma kod mladih koji će od sad moći piti bez opasnosti od napijanja i trovanja alkoholom.

Poli je reagirao riječima  da mladi koji piju, ne rade to da bi uživali u dobrim stranama vina po srce već upravo da bi se uništili alkoholom. Komercijalizacija bezalkoholnog vina pod izlikom da je dobar za mlade ne znači da će ga mladi i početi piti.

Stručnjaci ipak najviše skepse pokazuju kad je kvaliteta okusa u pitanju. Već je bilo pokušaja da se napravi vino bez alkohola s ciljem ispitivanja njegovih antioksidanskih svojstava na nekoliko dobrovoljaca. Alkohol je izbačen da se dobrovoljci ne bi ponapijali. No, stručnjaci su ušli u pothvat bez dovoljno enoloških saznanja zbog čega je krajnji proizvod bio katastrofalno loš za piće.

Zato sumnjaju da će Winezero biti popularan kod mladih. Istina, oni koji imaju slabu krv možda ga i budu pili. Ali, uzevši u obzir da su isključena opijajuća svojstva alkohola te da postoji rizik od bljutava okusa, budućnost bezalkoholnog vina je i više nego upitna.

24.11.2009. 11:49:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh