« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DAVOS 2012

Bill Gates obožava kapitalizam

Godišnje okupljanje financijske i političke elite započelo kontroverznom raspravom o kapitalizmu

Ekipica sjela pa divani dok svijet propada
Ekipica sjela pa divani dok svijet propada (WEF)
Više o

Bill Gates

,

Svjetski gospodarski forum

,

WEF

,

Davos 2012

Svjetski gospodarski forum u švicarskom zimovalištu Davosu na kojem elite tradicionalno raspravljaju o stanju gospodarstva i društva, počeo je u srijedu raspravom o pitanju razara li kapitalizam 20. stoljeća društvo 21. stoljeća u očekivanju najavljenog govora njemačke kancelarke Angele Merkel.

Svjetska financijska, znanstvena i gospodarska elita na tradicionalnom godišnjem okupljanju u Davosu od srijede do nedjelje raspravljat će prvenstveno o tome jesu li države primjereno odgovorile na aktualnu krizu i upravo će to biti tema govora kancelarke najsnažnijeg europskoga gospodarstva.

"Kapitalizam je izuzetno dobar sustav, taj sustav je proizveo toliko mnogo inovacija, stvorio izglede koje sam ja kao mladić iskoristio s prijateljima za pokretanje Microsofta", rekao je uoči skupa Bill Gates za BBC.

"Proživljavamo teško razdoblje no nema drugog sustava koji bi poboljšao čovječanstvo", drži Gates.

Prva rasprava vođena u srijedu ujutro o kapitalizmu pokazala je razmimoilaženja. David Rubenstein, jedan od utemeljitelja privatne grupe Carlyle ocijenio je da je "kapitalizam možda najgori oblik od svih sustava, ali su drugi još gori".

No predsjednica međunarodne konfederacije sindikata Sharan Burrow drži da je svijet "izgubio velik dio svog moralnog kompasa" te je upozorila da mu prijete socijalni nemiri.

Pozvala je tvrtke da na svjetskoj razini ulažu 2 do 3 posto u stvaranje radnih mjesta.

Sudionici okruglog stola naglasili su u tom smislu razliku između kapitalizma zapadnog tipa, američkog i europskog koji se ravna načelom "laissez faire" (prema francuskom izrazu "pustite da ide svojim tokom) i istočnog, državnog kapitalizma koji je na snazi u Kini i Rusiji. Ondje države imaju veliku ulogu ustvaranju radnih mjesta.

 

25.01.2012. 17:40:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nostradurus
    03.02.2012. 20:31
    Jel to onaj isti Bill koji je preprodao DOS IBM-u?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh