Biljni dodaci koji su loši za jetru
Biljni dodaci mogu se činiti kao kao bolja alternativa lijekovima, zbog svog "prirodnog" podrijetla - međutim, istraživanja pokazuju da nisu nužno tako sigurni ili učinkoviti
Biljni dodaci su poznati po svojim zdravstvenim i ljekovitim prednostima, posebno u vezi s gastrointestinalnim problemima, glavoboljama, gubitkom težine, menstrualnim bolovima, zdravljem srca, pa čak i tjeskobom.
Biljni dodaci mogu se činiti kao kao bolja alternativa lijekovima, zbog svog "prirodnog" podrijetla - međutim, istraživanja pokazuju da nisu nužno tako sigurni ili učinkoviti. Zapravo, nova studija sugerira da popularni biljni dodaci poput ekstrakta zelenog čaja i kurkume mogu dovesti do oštećenja jetre.
Biljni dodaci dobiveni su iz botaničkih spojeva koji se nalaze u biljnom korijenju, lišću, sjemenkama, bobicama i cvijeću. Mogu se koristiti na koži, kuhati kao čaj, dodavati u vruću kupku ili uzimati kao tablete, kapsule ili tekući ekstrakti, prema John Hopkins Medicine.
Budući da potječu iz Zemlje, biljni dodaci su označeni kao "prirodni" i "čisti". Smatraju se zdravijom opcijom u usporedbi s lijekovima koji se izdaju bez recepta. Ali, to nije nužno slučaj.
Prema studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association (JAMA), više od 80.000 biljnih i dijetetskih dodataka (HDS) može se kupiti online ili u maloprodajnim trgovinama bez liječničke potvrde od 2022. godine.
Budući da HDS nisu lijekovi, ne regulira ih američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). To znači da tvrtke mogu distribuirati svoje HDS proizvode bez prethodnog pretkliničkog testiranja i procjene učinkovitosti.
Ovi potencijalno toksični biljni dodaci uključivali su kurkumu, zeleni čaj, ashwagandhu, Garciniju cambogiu, crvenu rižu s kvascem i crni kohoš. Potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjela korelacija između upotrebe popularnih biljnih dodataka prehrani i oštećenja jetre, ali vjeruje se bi za to mogao biti kriv metabolizam.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar