« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
haag:

Biljana Plavšić na slobodi ove godine

Plavšić je priznala krivnju za progon nesrpskog stanovništva u BiH, a nakon dvije trećine odslužene kazne vjerojatno će biti pomilovana

(Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Carla Del Ponte

,

rat u BiH

,

Biljana Plavšić

,

Patrick Lipton Robinson

Haaški sud odobrio je da bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, nakon dvije trećine odslužene kazne, bude puštena na prijevremenu slobodu.

U odluci o pomilovanju predsjednik Haaškog suda Patrick Lipton Robinson navodi da će Plavšić po švedskim zakonima 24. listopada ove godine odslužiti dvije trećine kazne te da tri dana kasnije 27. listopada stječe pravo puštanja na prijevremenu slobodu.

- Uvjeren sam da se gospođi Plavšić treba odobriti prijevremeno puštanje u skladu s njezinim pravom koje proizlazi iz švedskih zakona - piše predsjednik Haaškog suda u odluci donesenoj 14. rujna ove godine.

Plavšić (79) je 2003. nakon priznanja krivnje osuđena na 11 godina zatvora i kaznu je služila u Švedskoj.

U okviru dogovora s tadašnjom glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte Plavšić je priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti u BiH, odnosno progon nesrpskog stanovništva u BiH, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih točaka optužbe koji su je teretili za genocid i ratne zločine.

Predsjednik Haaškog suda u prilog svojoj odluci o pomilovanju navodi da je u ranoj fazi sudskog postupka prihvatila svoju odgovornost za zločine i priznala krivnju te da se u zatvoru ponašala dobro, a svjedočila je i u predmetu Krajišnik.

Plavšić je bila predsjednica Republike Srpske od 1996.-98. i dobrovoljno se predala Haaškom sudu 10. siječnja 2001.

(Hina/Metro)

15.09.2009. 09:39:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh