« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ZNATE LI?

"Bijeli šum" - zvuk koji spašava

Koristi se za uspavljivanje malih i velikih i nešto je što svakako trebate isprobati.

Jeste li isprobali bijeli šum?
Jeste li isprobali bijeli šum? (Pixabay)
Više o

spavanje

,

uspavljivanje

,

bijeli šum

Bijeli šum sve je popularniji kao metoda uspavljivanja sigurna za velike i male, no što je on uopće?

Po definiciji, bijeli šum skup je više zvukova različitih frekvencija, a omogućava nam da, unatoč tome što čujemo zvukove, ni jedan od njih se ne ističe. Na primjer, ako slušamo razgovor dva ili tri sugovornika, jasno ćemo raspoznati svaki od glasova. No ako slušamo razgovor desetak osoba, više nećemo moći raspoznati svaki pojedini glas, nego će se oni stopiti u ravnomjeran zvuk - bijeli šum.

U svrhu uspavljivanja najčešće se koristi bijeli šum sa zvukovima iz prirode: kiša, more, oluja ili lišće.

Ako se koristi kod uspavljivanja djeteta, za to obično postoje dva razloga. Prvi razlog je što je ta vrsta zvuka slična onome koji je beba devet mjeseci slušala u majčinom trbuhu pa je podsjeća na sigurnost i udobnost zbog koje lakše zaspi. Drugi razlog je "kamufliranje" roditeljskih glasova i zvukova iz bebine okoline, a to funkcionira po ranije objašnjenom principu stapanja glasova. 

Osim kod uspavljivanja beba, bijeli šum u iste svrhe koriste i odrasli. On pogoduje stvaranju dubokog stadija opuštenosti, pa se često koristi i tijekom meditacije.

Ako želite postići još dublji stadij opuštenosti (koji se preporučuje samo odraslim osobama), dobro je iskušati kombinaciju bijelih šumova i glazbe, jer ona privlači pažnju slušatelja, ali ne opterećuju njihova osjetila, zbog čega imaju izrazito koristan hipnotički i terapeutski učinak.

Piše: Andrea Holi
28.11.2017. 16:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh