« Život
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
PURITANCI IZUMIRU

Bijeli Amerikanci 2042. postaju manjina

Domorodačko će stanovništvo za tridesetak godina biti manjinsko.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

afroamerikanci

,

hispanoamerikanci

,

izumiranje stanovništva

Bijelci do 2042. godine više neće činiti većinu stanovništva SAD-a, pokazuju najnovije vladine procijene. To je osam godina ranije od prethodnih simulacija iz 2004. godine.

Ukupno stanovništvo raste već desetljećima, a taj je proces ubrzala imigracija i veća stopa nataliteta među manjinskim stanovnicima, posebno Hispanoamerikancima. Osim toga, američko stanovništvo postaje sve starije.

"Bijelo stanovništvo je starije, a u većini su oni kojima je prošao vrhunac reproduktivne dobi", rekao je William Frey, demograf iz Instituta Brookings iz Washingtona. "Budućnost Amerike je u rukama mladih. U budućnosti ćemo biti svjedoci veće etničke raznolikosti", dodao je.

Državni ured za statistiku u četvrtak je objavio projekcije o kretanju stanovništva do 2050. godine, izrađene na temelju stope nataliteta, mortaliteta i imigracije. One su podložne promjenama s obzirom na imigracijsku politiku, kulturološke promjene i različite katastrofe.

U SAD-u trenutno živi oko 305 milijuna stanovnika. Procjenjuje se da će 2039. godine premašiti 400 milijuna, a 2050. godine 439 milijuna.

To je kao da američkom stanovništvu dodate populaciju Francuske i Velike Britanije, rekao je Steve A. Camarota, direktor istraživanja u Centru za imigracije koji se zauzima za strožu imigracijsku politiku.

Bijeli Amerikanci čine dvije trećine stanovništva, ali samo 55 posto mlađih od 5 godina.

Do 2050. godine bijelaca će biti 46 posto, a crnaca 15 posto, nešto više nego danas. Hispanoamerikanci, koji čine oko 15 posto populacije, porast će 2050. godine na 30 posto, pokazuju nove procijene. Azijci, kojih je trenutno pet posto, činit će do 2050. godine devet posto.

Očekuje se da će se stanovništvo od 85 i više godina više nego utrostručiti, na 19 milijuna, pokazuju vladine procjene. (HINA)

14.08.2008. 10:49:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh