« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
BEZ POBOLJŠANJA

BiH: Nema naznaka izlaska iz gospodarske krize

Iako se u BiH bilježi lagani rast industrijske proizvodnje, stopa nezaposlenosti je 24,8 posto, a raste i inflacija

bih kriza
bih kriza (Shutterstock)
Više o

gospodarska kriza

,

BiH kriza

,

rođeni 1. srpnja

Bosna i Hercegovina još je daleko od izlaska iz gospodarske krize iako se u posljednje vrijeme bilježi stanoviti porast industrijske proizvodnje, ocijenio je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

"Kriza nije prestala i njezini učinci i dalje su prisutni i nemamo nekog poboljšanja", izjavio je Kozarić u intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu".

Podsjetio je kako je službena stopa nezaposlenosti u BiH od 24,8 posto i dalje najveća kako u regiji tako i u Europi.

Statistika pokazuje da je u BiH u prvih šest mjeseci zabilježen rast industrijske proizvodnje od 4,2 posto te izvoza od 32 posto. Kozarić to međutim tumači kao rezultat utjecaja promjena cijena na burzama te potražnje na tržištima Hrvatske, Srbije i Njemačke kamo BiH najviše izvozi.

"Sve to govori da ovdje nisu poduzete neke mjere pa da se stanje popravlja. To su globalna kretanja koja pogoduju i našem gospodarstvu", ocijenio je Kozarić dodajući kako se očekuje da rast bruto društvenog proizvoda (GDP) do kraja godine bude 0,5 posto.

Upozorio je da BiH u posljednje vrijeme bilježi rast inflacije koja trenutačno iznosi oko 2,5 posto a pojavio se i rast nelikvidnih kredita od 7,8 posto uz procjenu kako će se taj trend nastaviti.

U Centralnoj banci BiH raspolažu podacima kako je unatoč teškom stanju porastao broj štednih depozita u komercijalnim bankama što je pokazatelj da sve veći broj ljudi smanjuje potrošnju.

Prosječni inozemni dug po svakom stanovniku u BiH iznosi oko 800 eura dok vanjsko zaduženje zemlje sada doseže 21 posto BDP-a.

Guverner Kozarić ističe kako je BiH u rangu umjereno zadužene zemlje, no cjelokupno zaduženje se usmjerava u proračunsku potrošnju a ne u kapitalna ulaganja zbog čega je i Međunarodni monetarni fond najavio kako neće dopustiti da bilo što od novih tranši kredita odobrenih BiH na temelju stand-by aranžmana bude usmjereno u proračune. (hina/metro-portal)

13.08.2010. 14:06:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh