« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BORUT PAHOR

BiH kakva je sada, teško je voditi

Slovenski premijer je, za neslužbenog posjeta Banjoj Luci, pozvao političare u Bosni i Hercegovini da sami postignu dogovor o političkim i ustavnim reformama

(Wikipedia)
Više o

BiH

,

Borut Pahor

"Ovakvu državu (BiH) teško je voditi", izjavio je Pahor novinarima u Banja Luci gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom. Nema dvojbe da nitko od samih ljudi u BiH ne može bolje razumjeti stvarne potrebe koje njihova zemlja ima pa stoga dokumenti o promjenama koji nastaju u Bruxellesu ili Washingtonu i ne mogu biti pravo rješenje za postojeće probleme, rekao je Pahor.

Sve etničke skupine u BiH, istaknuo je Pahor, moraju imati zajamčena jednaka prava, no i država mora biti učinkovitija nego što je to sada slučaj. Slovenski premijer je izrazio nadu kako će do ustavnih promjena u BiH doći ubrzo nakon izbora zakazanih za 3. listopada.

Najavio je i kako će se Slovenija zalagati da stanje na Zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu rasprava što će se voditi u tijelima Europske unije s ciljem potpore njihovim naporima da se priključe Uniji. Milorad Dodik ponovio je da RS nije zainteresirana za veće ustavne promjene u BiH, ali joj je u interesu stabilnost u cijeloj državi.

Pahor se u utorak navečer u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata sastao i s predsjedateljm Vijeća ministara Bih Nikolom Špirićem s kojim je razgovarao o gospodarskim odnosima između dviju država. Tema razgovora bilo je i rješavanje bilateralnih pitanja poput štednih uloga bivše "Ljubljanske banke". (hina/metro-portal)

28.07.2010. 16:34:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh