« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ONLINE PRIVATNOST

Big Brother vas gleda - uzvratite mu udarac

Jedna američka tvrtka odlučila je ponuditi nama malim korisnicima mogućnost da konačno uzvratimo udarac stranicama koje bez dozvole koriste naše privatne podatke

Fotografija vijesti
Više o

big brother

,

zaštita privatnosti

,

privatnost na internetu

Redovito čitamo o tome kako internetske kompanije iz dana u dan razvijaju sve naprednije i perfidnije načine da saznaju što je više moguće informacija o nama i našem ponašanju na internetu, kako bi nam još bolje mogle uvaliti svoje proizvode.

S druge strane, jedna američka tvrtka odlučila je ponuditi nama malim korisnicima mogućnost da konačno uzvratimo udarac. Na svojoj stranici www.privacyscore.com nude vrlo jednostavan način da pratimo tko sve i koliko „gleda" internetske korisnike dok surfaju popularnim stranicama.

Tvrtka također nudi i besplatni add-on za naš pretraživač, koji radi u pozadini i automatski nas obavještava ukoliko se spojimo na stranicu koja bi mogla zlouporabiti naše privatne podatke. Trenutno je ovakva usluga dostupna za 1429 najposjećenijih stranica na internetu, a ocjene privatnosti rangirane se od 1 do 100. Ocjena se izračunava prema tomu koliko kompanija prati korisnika dok surfa nekom stranicom i na koji način koriste te podatke.

Nimalo začuđujuće, pokazalo se kako se korisnici najviše prate na stranicama za online shopping, gdje svaki njihov korak prate tvrtke za oglašavanje.

„Činimo ovo kako bismo pomogli korisnicima da shvate koliko je online privatnost zapravo krhka i koliko riskiraju svakoga dana dok bezbrižno surfaju", poručuju iz tvrtke.

Hoće li ovakve stranice natjerati oglašivače i prodavače da budu transparentniji prema svojim korisnicima, ili većinu ljudi naprosto nije briga za to, pokazat će vrijeme.

14.02.2012. 16:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh