« Život
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
IPAK SMO BILI U KRIVU

Bi li vaš iPhone učinio ovo za vas? Psi su ipak naši najbolji prijatelji

Donosimo vam 8 priča iz stvarnog života u kojima psi rade nevjerojatno privržene i hrabre podvige, kako bi spasili svog gospodara ili psećeg prijatelja

Vjerna kujica Zelda ne može se pomiriti da njenog gospodara više nema
Vjerna kujica Zelda ne može se pomiriti da njenog gospodara više nema (Marcus Marter)
Više o

kućni ljubimci

,

pas heroj

,

pas ljubimac

,

vjerni psi

Priznajemo, prošlotjedni članak pomalo pretencioznog naslova podigao je veliku buru među našim čitateljima, koji su (s potpunim pravom) tvrdili kako jedno glupo istraživanje javnog mijenja, koje pritom nije slijedilo nikakve istraživačke standarde, ne može ni blizu biti dovoljno da bilo tko ustvrdi kako su nam tehnološki gadgeti postali bolji prijatelji od naših vjernih, dlakavih i četveronožnih ljubimaca.

Bez obzira na to koliko je tehnologija posljednjih desetljeća napredovala, hladni silicijski čipovi bez duše ne mogu se nositi sa životinjama koje već tisućama godina smatramo našim najvjernijim pratiocima.

Vjerujemo da malo ljubitelja pasa nije pogledalo film Hachiko, napravljen prema istinitom događaju, u kojemu pas godinama vjerno čeka svog gospodara svaki dan na kolodvoru u isto vrijeme, iako je gospodar već odavno preminuo.

Ukoliko mislite da životinje nisu sposobne za osjećaje, ili da rade nevjerojatne stvari iz pogrešnih razloga, potpuno ste u krivu. „Psi tuguju, na vrlo sličan način na koji tuguju i ljudi. Sve je to dio povezanosti i ljubavi prema nekome", rekla je Sarah Wilson, stručnjakinja za ponašanje životinja, u svom intervjuu u časopisu People.

Donosimo vam 8 sličnih priča iz stvarnog života u kojima psi rade nevjerojatno privržene i hrabre podvige, kako bi spasili svog gospodara ili psećeg prijatelja.

1) Neznani čuvar iz Fukushime

Nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je pogodio zemlju izlazećeg sunca, reporteri s mjesta događaja snimili su drhtavog, blatnjavog španijela kako sjedi pored drugog psa, koji gotovo nepomično leži pored njega, tek povremeno dajući znakove života. Zdraviji pas jednostavno se odbio maknuti od svog prijatelja sve dok ih na kraju nisu spasili bolničari. Video je na YouTubeu pogledalo više od 10 milijuna ljudi, a jedan od komentatora je napisao: „Ovaj je pas bolja osoba od mnogih ljudi koje poznam."

2) Mješanac Leao: neumorni stražar

U siječnju 2011. poplave i masivni odroni zemlje pogodile su Brazil, a bujice su odnijele i čitave gradove u blizini Rio de Janeira. Jedna od najupečatljivijih fotografija koje su obilježile ovu prirodnu i humanitarnu katastrofu bila je ona koja prikazuje mješanca Leaoa kako mirno leži kraj groba svojeg gospodara koji je nekoliko dana ranije tamo pokopan. Dok su svijetom kružile vijesti o poginulima koji su većini gledatelja bile samo statistika i brojke, pas Leao dao je ljudsko lice velikoj tragediji koja je pogodila ovu zemlju.

3) Spot: vjerno čekanje

Priča vrlo slična onoj iz gorespomenutog filma o Hachiku dolazi iz gradića Lone Oak u Teksasu. Vjerni pas Spot svaki je dan dočekivao svog gospodara, Waynea Girouxa, dok je dolazio kući s posla iz svoje radionice. U lipnju 2010. godine Waynea je ubio pijani vozač, ali ga je Spot nastavio i dalje vjerno čekati, što radi sve do današnjih dana. Sin poginulog mehaničara, Paul, misli kako će to Spot nastaviti raditi dok ne ugine.

4) Zelda: traži svog dječaka

Dječak Joshua Reed spasio je i udomio predivnu kujicu Zeldu, nakon što ju je na cesti udario automobil. Dvojac je nakon toga bio nerazdvojan, priča Marci Reed, Joshuina majka. Nažalost, svega tri godine nakon što su se upoznali, 15- godišnji Joshua poginuo je u motociklističkoj nesreći. Mjesecima nakon toga susjedi su gotovo svakodnevno viđali Zeldu kako luta oko njihove kuće u Indiani, tražeći svog gospodara. „Ostala je bez svog dječaka" kaže Marci Reed. „Još uvijek po cijele dane njuška okolo tražeći svog dječaka."

5) Clara: pomirenje s gubitkom

Nakon što je glumica Brittany Murphy iznenada preminula od srčanog udara u prosincu 2009. godine, Clara, njezina maltezerica, bila je vidno potresena. „Vidjeti Claru kako danima po svuda traži Brittany i ne može naći prizor je koji mi je redovito lomio srce", rekao je Simon Monjack, udovac pokojne glumice, za časopis People

6) Neznani junak: gledanje u lice opasnosti

Ovaj gotovo nevjerojatni video pojavio se na Internetu u prosincu 2008. godine i pokazuje zapanjujuće herojstvo jednog psa usred smrtne opasnosti na prometnoj autocesti. Nakon što je njegov prijatelj ostao ležati nasred autoceste jer ga je udario automobil, ovaj neznani junak izbjegao je sve automobile i odvukao svog ranjenog prijatelja u sigurnost.

7) Cash: gladovanje da zaštiti gospodara

25-godišnji mladić iz Kolorada, Jake Baysinger, već se mjesecima vodio kao nestala osoba 2008. godine, kada su stočari pronašli njegovog njemačkog ovčara Casha kako luta ravnicama Colorada. Izmorena je životinja odvela stočare do tijela svog gospodara, koji je, kako izgleda, počinio samoubojstvo. Cash je čuvao njegovo tijelo više od 6 tjedana i bio je u vrlo lošem, dehidriranom i izgladnjelom stanju, ali su ga veterinari ipak uspjeli spasiti. Njegovo je neumorno stražarenje spriječilo kojote da pojedu Jakeovo tijelo.

8) Squeak: odbijanje da ode

U ožujku 2002. godine 51- godišnji farmer Terry Ford brutalno je ubijen u afričkoj državi Zimbabwe. Pored izmasakriranog muškarčevog tijela sjedio je njegov odani pas, 14-godišnji Squeak. Obitelji je trebalo više od sat vremena da nagovori životinju da im dopusti pristup gospodaru. „Cvilio je cijelo vrijeme dok je čuvao njegovo tijelo i od tada gotovo neprestano tužno zavija", rekao je jedan od obiteljskih prijatelja novinarima.

01.08.2011. 21:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh