« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZNATE LI?

Bezglutenske namirnice nisu zdrave koliko smo vjerovali

Osima ako bolujete od celijakije, ne trebate na njima inzistirati, bez obzira na to koliko vas mediji pokušavaju uvjeriti u suprotno

Bezglutenske namirnice su prevara zdravih
Bezglutenske namirnice su prevara zdravih (Pixabay)
Više o

celijakija

,

gluten

,

bezglutenski proizvodi

Ako ste dosad vjerovali u to da su bezglutenske namirnice zdravije, morat ćemo vas razuvjeriti - osim ako bolujete od celijakije, ne trebate na njima inzistirati

Bezglutenska hrana posljednjih je godina postala nekom vrstom svjetskog trenda, čak i među onima kojima zdravstveno stanje ne brani da se hrane namirnicama koje sadrže gluten.

No gastroenterologinja Suzanne Mahady sa Sveučilišta Monash u Australiji čvrsto inzistira na izbjegavanju bezglutenskih namirnica ako ne bolujete od glutenske enteropatije.

"Nema dokaza koji bi potvrđivali da bezglutenska hrana ikako pogoduje zdravlju onih koji ne pokazuju negativne reakcije na gluten. Zapravo bi se moglo dogoditi upravo suprotno. Izbjegavanje hrane bogate vlaknima moglo bi biti izrazito štetno."

Na Sveučilištu u Torontu još je 1999. istraživanjem dokazano da unos vlakana štiti od kardiovaskularnih bolesti smanjujući razine triglicerida u krvi.

Studija provedena prošle godine potvrdila je taj zaključak. Nakon analiziranja podataka prikupljenih od više tisuća pacijenata tijekom 26 godina, zaključeno je da se osobe koje ne pate od celijakije ne bi trebalo poticati na prelazak na bezglutensku prehranu.

Dugoročna konzumacija glutena nije povezana s razvojem srčanih bolesti, no izbjegavanje glutena smanjuje unos tvari koje u normalnim uvjetima dobivamo iz cjelovitih žitarica, a to bi te iste bolesti moglo potaknuti. Osim toga, izbjegavanje glutena povezano je i s razvojem dijabetesa tipa 2.

Ukratko - ne nasjedajte na hype, jedite normalno!

Piše: Andrea Holi
09.01.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh