« Svijet
objavljeno prije 15 godina
SAMUEL ŽBOGAR:

Bez povlačenja dokumentacije nema deblokade pregovora

S deblokadom nema ništa nova, za nas je još uvijek sporna dokumentacija koju je Hrvatska unijela u pregovarački proces, kažu Slovenci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jurica Galoić/CROPIX)
Više o

EU

,

Slovenija

,

Borut Pahor

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u petak da njegova zemlja neće pristati na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom ako Hrvatska ne pristane na dopune Rehnova prijedloga ili na povlačenje pristupne dokumentacije koju Slovenija smatra spornom.

"S deblokadom nema ništa nova, za nas je još uvijek sporna dokumentacija koju je Hrvatska unijela u pregovarački proces s Europskom unijom i dok je tako nema novih činjenica koje bi promijenile našu odluku", rekao je Žbogar novinarima, obrazlažući poziciju Ljubljane.

Na pitanje o tome hoće li europski povjerenik za proširenje Olli Rehn i dalje ostati aktivan u procesu traženja rješenja za granični spor i deblokadu, Žbogar je odgovorio da Rehn ostaje u toj ulozi sve do izbora nove Europske komisije, te da bi u idućih nekoliko mjeseci u razgovorima bilo moguće doći do napretka.

Žbogar i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor zadnjih su dana u nekoliko izjava nakon sastanka hrvatske i slovenske strane s europskim povjerenikom Rehnom u srijedu u Bruxellesu istaknuli da je nastavak razgovora u "Rehnovu procesu" ovisan isključivo o Hrvatskoj, odnosno o tome hoće li ona možda ipak pristati na "minimalne slovenske amandmane" na Rehnov izvorni tekst nacrta sporazuma o arbitraži.

"Rehn smatra da razgovore i pregovore treba nastaviti i mi se nadamo da će Hrvatska odustati od stajališta da su naše dopune neprihvatljive. Na njima ćemo inzistirati i u njima je navedeno samo ono što je za nas od vitalnog interesa", rekao je Žbogar za Slovensku televiziju u srijedu na večer, dodavši da će Rehn idućeg mjeseca sazvati novi sastanak.

"Smisao tog sastanka vidim samo ako budemo razgovarali o novim idejama koje će nam tada biti predstavljene", rekao je Žbogar, izrazivši očekivanja da će Rehn slovenske amandmane uvažiti nakon sastanka s europskim trojkom jer je i na sastanku navodno dopustio mogućnost "manjih izmjena" u svom konačnom kompromisnom prijedlogu koji je hrvatska strana prihvatila bez izmjena. (hina/metro-portal)

29.05.2009. 14:35:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh