« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HUP:

Bez izmjene Zakona o rudarstvu mogli bi izgubiti 10 tisuća radnih mjesta

VIDEO - Nova visina naknade za eksploataciju je apsolutno neprihvatljiva i mnogi poduzetnici ju neće moći podnijeti, ocijenili su poslodavci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

HUP

,

Zakon o rudarstvu

,

naknada za eksploataciju mineralnih sirovina

,

Predrag Mikulčić

,

Bernard Jakelić

Hrvatska udruga poslodavaca traži hitne izmjene i dopune Zakona o rudarstvu i uredbi o visini naknada za eksploataciju mineralnih sirovina jer smatra da su one previsoke i prijete opstanku poduzetnika i radnih mjesta.

Predsjednik HUP-ove Udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva Predrag Mikulčić podsjetio je na današnjoj konferenciji za novinare da je prema novom Zakonu o rudarstvu objavljena uredba koja propisuje novčanu naknadu za eksploataciju u visini 7,5 posto tržišne cijene iskopanog materijala. Prije je ta naknada iznosila 2,6 posto tržišne vrijednosti i to je, kaže Mikulčić, za poduzetnike bilo podnošljivo.

Nova visina naknade, međutim, po njegovim riječima je apsolutno neprihvatljiva i mnogi je poduzetnici, već pogođeni smanjenom potražnjom građevinskog materijala, neće moći podnijeti. Zbog toga bi, po njegovim riječima, u pitanje mogao doći opstanak mnogih od šezdesetak tvrtki kao i 10 tisuća radnih mjesta.

Na primjeru svoje tvrtke pokazao je da nova naknada povećava godišnji trošak sa prijašnjih 530 tisuća kuna, na 2,6 milijuna kuna, a k tome je treba platiti do 15. travnja.

Vršitelj dužnosti glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić kaže da je HUP tijekom donošenja Zakona o rudarstvu upozoravao na upitnost predloženih rješenja, ali bez većeg uspjeha. Čelnik HUP-a smatra da je zakazala i koordinacija Vladinih resora, odnosno suradnja ministarstva gospodarstva, financija i graditeljstva.

Kaže da HUP nije protiv povećanja naknada, ali traži da se one povećavaju postupno i u primjerenom roku, u dogovoru sa stručnjacima iz gospodarstva.

U protivnom, dodao je jedan od čelnika udruge industrije nemetala, građevinskog materijala i rudarstva Žarko Horvat, novi namet mogao bi brojne poduzetnike dovesti u bezizlaznu situaciju u kojoj jedino mogu zatvoriti pogone.

Jedno od pitanja na konferenciji za novinare bilo je jesu li HUP-u poznati kriteriji koje će Vlada predložiti za korištenje sredstava iz fondova za pomoć gospodarstvu. Bernard Jakelić odgovorio je niječno te dodao da očekuje kako će mnoge tvrtke naći svoj interes u korištenju Vladinih sredstava, a da bi prihvatljiva kamata bila ona koja je niža od komercijalnih. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 14:06:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh