« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
EU FONDOVI

Bespovratne potpore za poljoprivrednike / Novi natječaj 4.1. u prosincu

Među odobrenim projektima dominiraju investicije u izgradnju/rekonstrukciju i opremanje farmi, plastenika/staklenika, skladišnih prostora te objekata prerade

Prijavite svoje projekte
Prijavite svoje projekte (Wikipedia)
Više o

EU fondovi

,

poljoprivreda

,

Program ruralnog razvoja

,

novi natječaji

Dobre vijesti stižu nam iz Ministarstva poljoprivrede. Ako je suditi po posljednjim natječajima iz Mjere 4, vrijeme kada se na odobrenje projekata  i raspisivanje novih natječaja čekalo preko 600 dana je iza nas. Tek što su potpisani ugovori s korisnicima srpanjskih natječaja 4.1.1. i 4.2.1., ministar Tolušić najavio je nove natječaje iz mjere 4 za početak sljedeće godine. 

700 milijuna kuna potpore, 125 korisnika, 80 dana

Rekapitulacija je to šest natječaja iz mjere 4 Programa ruralnog razvojaza prioritetne sektore voća i povrća te stočarstva i peradarstva koji su bili otvoreni sredinom ove godine. Po svemu sudeći, nove, jednostavnije procedure obrade koje je uvelo Ministarstvo poljoprivrede daju prve pozitivne rezultate.

Zaključno s 20. listopada ugovore vrijedne 400 milijuna kuna potpisalo je 65 korisnika, dok će preostalih 60 to učiniti tijekom sljedećega tjedna. Uz ovakvu dinamiku obrade, rok od 120 dana od predaje projekta do odluke o dodjeli sredstava, čini se realno dostižan i opravdan je razlog za pohvale nadležnim institucijama.

Kriteriji bodovanja uvjetovali karakter ulaganja

Među odobrenim projektima dominiraju investicije u izgradnju/rekonstrukciju i opremanje farmi, plastenika/staklenika, skladišnih prostora te objekata prerade nadopunjene nabavom nove mehanizacije i strojeva. Takav karakter ulaganja potvrda je onoga što već dugo govorimo, projekti temeljeni isključivo na nabavi mehanizacije ili opreme bodovno su nekonkurentni i na koncu ne dobivaju potporu. Visoka kompleksnost ulaganja odrazila se i na prosječnu vrijednost odobrene potpore od 6 milijuna kuna koja je čak dva i pol puta veća od prosječne potpore na prošlim natječajima 4.1.1. i 4.2.1. 

4.1.1. za neprioritetne sektore u prosincu

Nove natječaje iz mjere 4 korisnici mogu očekivati već za dva mjeseca. Raspisivanje natječaja 4.1.1. za neprioritetne sektore (ratarstvo, vinogradarstvo itd.) najavljeno je za 20. prosinca, dok će ostale podmjere (4.1. prioritetni sektori i 4.2.), prema riječima ministra Tolušića, pričekati početak nove 2018. godine.

Više o natječajima iz Programa ruralnog razvoja možete pronaći na našoj stranicama tvrtke Ravecon.

08.11.2017. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh