« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MZOŠ NAJAVLJUJE:

Besplatno studiranje svima bez obzira na prosjek ocjena

Ispunjavanje obaveza nikako ne uključuje prosjek ocjena, poručili su iz ministarstva uz najavu dovršetka novog modela do kraja godine

(Boris Kovačev/Cropix)
Više o

MZOŠ

,

besplatno školovanje

,

besplatni studij

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izvijestilo je danas da je u izradi novi model sustava financiranja visokog obrazovanja kojim bi se omogućilo besplatno studiranje za one koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze bez obzira na prosjek ocjena, a model bi trebao biti gotov do kraja godine.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zalaže se za cjelovito rješenje sustava financiranja visokog obrazovanja, kojim bi se uklonile navedene manjkavosti i uspostavio pravedniji i stimulirajući model studiranja usklađen, između ostalog i s ustavnim jamstvom jednake dostupnosti visokog obrazovanja. Dakle besplatno studiranje za one koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze", stoji u priopćenju MZOŠ-a.

Dodaje se da bi navedeni model "trebao biti gotov do kraja godine", a u njemu se polazi od toga da svi koji upišu fakultet kao redoviti studenti, studiraju besplatno ukoliko ispune uvjete, te isključivo o njihovom ispunjavanju obaveza ovisi hoće li nastaviti studirati besplatno ili početi plaćati određeni iznos svoj studij.

"Pri tom ispunjavanje obaveza nikako ne uključuje prosjek ocjena", naglašava se i navodi kako student ukoliko ostvari određeni broj ECTS bodova može studirati besplatno i ako ima prosjek ocjena i npr. 2,6.

Uporište za primjenu ovog modela je novi Zakon o sveučilištima, prijedlog kojega je dovršen, a kojim bi se uveo i novi način financiranja sveučilišta (trogodišnje financiranje putem programskih ugovora), dodaje se.

Na modelu radi povjerenstvo koje je, kako bi se taj posao napravio, imenovao bivši ministar, ali je ono potom raspušteno, "te je imenovano novo, efikasnije i objektivnije (bez predstavnika ministarstva)", stoji u priopćenju.

"U tijeku je prikupljanje podataka koji će ovaj tjedan biti dostavljeni povjerenstvu kako bi moglo nastaviti svoj rad", navodi se u priopćenju resornog ministarstva. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 18:35:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh