« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Besplatni udžbenici opet posvađali prosvjetare

Sindikat Preporod optužuje prosvjetne vlasti za mobbing u vezi besplatnih udžbenika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandro Lendler/CROPIX)
Više o

sindikat Preporod

,

Željko Stipić

,

Vinko Filipović

,

besplatne bilježnice

,

nastavnici

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod optužio je danas prosvjetne vlasti da provode mobbing (zlostavljanje na poslu) nad učiteljima koji ne žele sudjelovati u poslovima vezanima za besplatne udžbenike.

Vlast se dogovorila sa sindikatima da će se ti poslovi obavljati samo dragovoljno, no unatoč tome "neposlušni" zaposlenici, pa čak i ravnatelji, izloženi su pritiscima i zastrašivanjima, ustvrdio je predsjednik sindikata Željko Stipić na konferenciji za novinare.

Preporod je prošlog tjedna pozvao ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da zaštiti sve zaposlenike koji ne žele raditi poslove koji nisu nastavnička obveza, no on se oglušio, iako često reagira i bez neke potrebne, kazao je Stipić.

Veću satnicu imaju mehaničari

Također je optužio ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića za cinizam, jer je izjavio da će učitelji od toga profitirati, iako mogu zaraditi samo sramotan iznos u visini od 135 do 300 kuna dok, recimo, satnica automehaničara iznosi 200 kuna.

Kako se zbog kašnjenja u distribuciji udžbenika u nekim školama najavljuje rad i preko vikenda, Stipić je upozorio da dodatni rad subotom i nedjeljom mora biti odgovarajuće plaćen, inače će sindikat to utjerati sudskim putem.

Spremni smo sudskim postupcima zaštititi sve zaposlenike koji su izloženi pritiscima ili neadekvatno plaćeni, istaknuo je Stipić ustvrdivši kako je vlast pretvorila nastavnike u "najobrazovanije fizikalce u zemlji".

Odvjetnik Franjo Valjak napomenuo je kako su sindikatu dosad prijavljena četiri slučaja mobbinga u vezi udžbenika, kada su ravnatelji radili pritisak na zaposlenike koji su se pismeno očitovali da neće raditi te poslove.

Nema mehanizama prisile osim onog verbalnog 

Zbog kompliciranosti sudskog postupka, koji ne štiti dovoljno žrtvu već je izlaže dodatnim problemima, nećemo tražiti novčane odštete već samo prestanak zlostavljanja, najavio je Valjak.

Novinarima se obratio i ravnatelj IV. Osnovne škole iz Varaždina Milivoj Purgarić iznijevši vlastiti primjer kada se našao pod pritiskom jer nije htio tjerati svoje učitelje na taj posao.

Nazvala me savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, čija funkcija nema veze s podjelom udžbenika, i upozorila da je naša škola jedina u Varaždinu koja nije naručila besplatne udžbenike, te najavila mogućnost slanja prosvjetne inspekcije.

Purgarić tvrdi da ga je nakon toga nazvao i državni tajnik Dragan Schwarz što se, iako mu nije ničim prijetio, može također shvatiti kao vrsta pritiska.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nema zakonskih mehanizama kojima bi moglo školama išta narediti, ali može itekako raditi pritisak na zaposlene jer ima veliki utjecaj na izbor ravnatelja, rečeno je na konferenciji. (HINA)

28.08.2008. 14:54:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh