« Knjiga
objavljeno prije 4 godine
SJAJNO!

Besplatne elektroničke knjige objavile šest zbirki poezije

Objavljene su zbirke poezije od mladih Goranovki do dobitnica Goranovog vijenca.

Šest novih naslova za čitanje
Šest novih naslova za čitanje (Wikipedia)
Više o

Goranov vijenac

,

Besplatne elektroničke knjige

Uz poruku "Ostanite doma i čitajte poeziju" projekt Besplatne elektroničke knjige je objavio šest zbirki suvremenih hrvatskih pjesnikinja, od mladih Goranovki do dobitnica Goranovog vijenca.

"Plovna mjesta" prvijenac su Sanje Baković, Bračanke sa zagrebačkom adresom koja otok, more i Mediteran povezuje i stapa s vlastitim čitateljskim ljubavima i gotovo dnevničkim zapisima o sebi i bliskim ljudima.

"Kao što je to čest slučaj s prvim knjigama, čitajući ovu zbirku osjećamo da autoricu upoznajemo osobno, a prostore i riječi koje prostire pred nama osjećamo kao prisne i svoje", stoji u najavi Društva za promicanje književnosti na novim medijima, nositelja projekta.

Kako se dodaje, konstelacije Gordane Benić u zbirci "Nebeski ekvator", za koju je autorica dobila Nagradu HAZU za književnost 2018. godine, idu dalje od kozmografskih koordinata i astronomskih zvjezdovida; "kako izrastaju iz dubine duševnosti tako se i granaju u širine i visine zamišljenog univerzuma neograničeno slobodne kombinatorike."

"Etika konja i kruha", pjesnički prvijenac Marije Dejanović, nagrađen Goranom za mlade pjesnike 2018. godine, opisuje se kao zbirka pažljivo osmišljenog i provedenog koncepta, koja na sadržajnoj razini nudi rijetko viđenu izmjenu perspektiva između ljudskog i životinjskog iskustva te jakog, ali suptilno provedenog, društveno-političkog angažmana.

Zbirka "Početne koordinate" Monike Herceg, za koju je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike te s još tri druge ugledne nacionalne pjesničke nagrade kombinacija je obiteljske i intimističke tematike, motiva prirode i prirodnih ciklusa te gustim slikama koje, unatoč često bujnoj metaforici, jasno teku stvarajući svojevrsni lirski narativ o srodstvu, ratu i odrastanju.

"Čovječica" je zbrika Sonje Manojlović, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca koja je već u dvanaestoj godini objavila svoje prve pjesme, a s nepunih osamnaest prvu zbirku poezije. "Iskustvom, zrelošću i domišljenošću pjesničkog izraza tom je knjigom iznenadila i kritiku i publiku, a svaka slijedeća zbirka govorila je kako bljesak nije bio slučajan", ističe se.

Bogata slikovitost i znanstveni leksik karakteristike su odlične poetske zbirke "Meteorologija tijela" Nade Topić, svojevrsne 'lirike tjelesnosti i odmaka od tjelesnosti", koja je bila u užem izboru za književne nagrade Risto Ratković i Tin Ujević.

Iz Društva su izvijestili da Besplatne elektroničke knjige i dalje bilježi porast preuzimanja e-knjiga, kojih je s novim naslovima 222. Dosad je objavljeno 19 naslova dobitnika Goranova vijenca te 23 naslova dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

16.04.2020. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh