« Svijet
objavljeno prije 15 godina
POKRET OTPORA

U Berlinu gore skupocjeni automobili

Iza 20 do 40 posto podmetnutih požara navodno stoje ekstremno lijeve skupine od kojih je jedna preuzela odgovornost za dio požara

(Corbis)
Više o

Njemačka

,

Berlin

,

podmetanje požara

,

Bewegung fuer militanten Wiederstand

,

skupocjeni automobili

Njemački mediji javljaju kako se broj požara podmetnutih pod skupocjene automobile na berlinskom području, iza kojih najvećim dijelom prema policijskim pretpostavkama stoje lijevi ekstremisti, uvelike se povećao u prvih šest mjeseci ove godine.

Od početka godine spaljeno je 128 i oštećen 41 automobil, a to je više nego cijele 2008. godine. Na udaru su najčešće automobili skupocjenih marka, poput Mercedesa, BMW-a i Audija, ali i službena vozila velikih tvrtki, poput Telekoma ili energetskih tvrtaka Vattenfalla i Eona.

Najviše je požara podmetnuto u gradskim četvrtima poput Kreuzberga, Friedrichheina i Pankowa, koja se smatraju uporištima lijevih političkih grupacija, a za sada je samo jedna ekstremno lijeva organizacija, Pokret militantnog otpora (Bewegung fuer militanten Wiederstand - BMW), preuzela odgovornost za dio požara.

U svom dopisu medijima ta skupina kritizira sustavno obnavljanje cijelih blokova kuća u pojedinim djelovima Berlina, iza čega slijede više stanarine. Time, kako stoji u dopisu, ti dijelovi grada više nisu dostupni materijalno ugroženim društvenim slojevima. Sličan proces se nakon pada Berlinskog zida dogodio u povijesnom središtu Berlina koji je bio utočište subkulturnih društvenih skupina, a nakon sustavne obnove pretvorio se u dio grada s najvišim stanarinama. BMW se osim toga zalaže i za demilitarizaciju društva te se protivi upotrebi atomske energije.

Sociolozi drže da se takvo ponašanje ekstremno lijeve scene u Europi može povezati jedino s trenutačnim stanjem u Grčkoj. Ondje su se nakon prošlogodišnjih nemira uobičajili napadi na skupocjene automobile i ostale simbole kapitalizma.

Pokrajinski kriminalistički ured izjavio je kako smatra da je samo 20 do 40 posto požara politički motivirano. Meta napada često su, kako kažu iz Sindikata policajaca, automobili srednje klase i obiteljska vozila s dječjim sjedalicama što pripisuju čistom huliganstvu iza kojeg ne stoji nikakva politička poruka.

Izvor: Hina

01.07.2009. 15:03:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh