« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
posljednji pozdrav

Beograđani odali počast preminulom francuskom navijaču

Napadi na strane državljane u Srbiji postaju sve učestaliji. "Povorka ponosa" bila je kap što je prelila čašu.

(Facebook)
Više o

Grobari

,

Brice Taton

,

navijači Partizana

,

preminuo francuski navijač

,

nasilje u Beogradu

Više stotina građana, među kojima i neki državni dužnosnici, okupilo se u srijedu na središnjem gradskom trgu u Beogradu kako bi izrazili žaljenje zbog smrti navijača francuskog kluba Toulousea Bricea Tatona.

U glavnom gradu Srbije danas je i dan žalosti u povodu tragične smrti 28-godišnjeg mladića kojega su 17. rujna pretukli navijači Partizana.

Nevladine udruge i skupine građana najavile su okupljanja i sljedeća dva dana u spomen na poginulog navijača, ali i na prosvjedima protiv ksenofobije i uličnog nasilja huligana, u kojem su u zadnja dva tjedna pretučena i ranjena i trojica stranaca.

Francuski navijač, koji je nakon 12 dana u utorak preminuo u beogradskom kliničkom centru, teško je ozlijeđen kad je skupina mladića nasrnula na francuske navijače uoči utakmice Partizan-Toulouse.

Nakon toga policija je uhitila 11 osumnjičenika, od kojih su desetorica u pritvoru, a jedan se brani sa slobode.

Osumnjičenicima se na teret stavlja kažnjivo djelo teškog ubojstva, za koje zakon predviđa najvišu kaznu od 40 godina zatvora.

U napadima na strane državljane u protekla dva tjedna, koji su se, po pisanju medija, dogodili samo zato što su bili stranci, u odvojenim izgredima dvojica od njih su pretučena, a treći, pod još nerasvijetljenim okolnostima, ranjen iz vatrenog oružja.

Posebnu napetost u srbijanskoj javnosti izazvalo je nedavno otkazivanje gay-parade, koja je trebala biti održana tri dana nakon napada na francuske navijače.

Policijski i politički dužnosnici upozorili su da je riječ o skupu koji je ocijenjen kao visokorizičan zbog najava desničarskih i nacionalističkih skupina da će spriječiti okupljanje.

Po mišljenju psihologa Žarka Trebješanina, nasilje nije nastalo odjednom, a mržnju i agresiju koje tinjaju beogradskim podzemljem mnogi psiholozi i sociolozi objašnjavaju naslijeđem iz 90-ih godina te sadašnjom gospodarskom krizom.

"Izravan okidač za širenje nasilja bila je najavljena Povorka ponosa (gay-parada), ali ne smijemo smetnuti s uma da je to bio samo povod, a ne uzrok izljeva gnjeva", ističe za 'Politiku' psiholog Trebješanin.

Sociolog Milan Nikolić ocijenio je pak da nasilje na beogradskim ulicama ne oslikava opće raspoloženje javnosti, već je posljedica odluke vođa desničarskih organizacija, koji su naložili svojim batinašima da tuku strance.

Najviši srbijanski politički dužnosnici uputili su izraze sućuti obitelji poginuloga Tatona i najavili oštre kazne počiniteljima.

Beogradski pak tisak u srijedu na naslovnicama prenosi vijest o smrti francuskog mladića, uz ocjenu kako je, unatoč brzoj reakciji policije i uhićenju osumnjičenika, događaj osramotio Beograd i Srbiju.

Dodaje se kako je smrt mladića, koji je u Beograd doputovao da bi gledao nogometni susret, izazvala bijes javnosti, koja od države zahtijeva konačan obračun s huliganima te dokaz da je sposobna pružiti sigurnost svima koji borave u Srbiji. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 16:49:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh