« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
NESLUŽBENO

Benzin poskupljuje 12-22, a dizel 12-18 lipa po litri

Eurosuper BS 95 od ponoći bi se mogao približiti razini od 10 kuna po litri, poskulpljuje i eurodizel

INA
INA (Arhiva)
Više o

nove cijene benzina

,

poskupljenje benzina

Maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći bi mogle poskupiti od 12 lipa do 22 lipe po litri, a s poskupljenjem od 21 lipe po litri najprodavaniji bi se motorni benzin eurosuper BS 95 približio razini od 10 kuna po litri, jer je njegovu najvišu razinu maloprodajne cijene Ministarstvo gospodarstva utvrdilo na 9,97 kuna po litri.

Ministarstvo je danas, u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 19. travnja do 2. svibnja, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo, piše Hina.

Kako većina naftnih kompanija na svojim postajama uglavnom za sve ili za većinu derivata ima najviše dozvoljene cijene, za očekivati je da će od ponoći derivati poskupiti, pri čemu bi motorni benzini mogli maksimalno poskupiti za 21, odnosno 22 lipe po litri, dok bi dizelska goriva i lož ulje mogli poskupiti od 12 do 18 lipa po litri.

Ministarstvo je najvišu cijenu eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,97 kuna po litri, što je 21 lipu više od dosadašnjih 9,76 kuna.

Za 22 lipe po litri mogli bi poskupiti motorni benzini sa 98 i 100 oktana, jer najviša cijena eurosupera BS 98 može biti 10,28 kuna (do sada 10,06 kuna), a eurosuper BS 100 može imati najvišu cijenu od 10,48 kuna (do sada 10,26 kuna).

Naftne kompanije u iduća dva tjedna mogu imati najvišu cijenu eurodizela BS od 9,46 kuna po litri, što je 13 lipa više od dosadašnjih 9,33 kune, dok s dozvoljenim poskupljenjem za 12 lipa najviša cijena običnog dizela može biti 9,07 kuna (do sada 8,95 kuna).

Maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći se može povećati za 16 lipa po litri, jer je njegovu najvišu razinu cijene Ministarstvo utvrdilo na 5,59 kuna (do sada 5,43 kune).

Plinska ulja mogu poskupiti za najviše 18 lipa po litri, loživo ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,48 kuna po litri (do sada 6,30 kuna), a obično loživo ulje najviše 6,28 kuna (do sada 6,10 kuna).

Prema novom Pravilniku, čija je primjena počela 4. travnja, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom ta dva tjedna naftne kompanije dužne su "primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je objavilo Ministarstvo", s tim da u tom razdoblju mogu mijenjati cijenu istog derivata.

Obvezne su također na svojim internet stranicama stalno imati objavljene aktualne cijene i ažuriraju ih u slučaju promjena cijena.

Novina je Pravilnika i mogućnost da naftne kompanije na postajama na autocestama i postajama na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom slobodno određuju cijene derivata na tim postajama, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene. Za sada naftne kompanije, barem po dostupnim podacima s internet stranica najvećih kompanija, nisu koristile mogućnost skupljeg goriva na autocestama.

Prema Pravilniku, korekcija cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana i tečaju kune prema američkom dolaru.

18.04.2011. 19:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh