« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
NOVE CIJENE

Benzin najskuplji u zadnja četiri mjeseca

U posljednjih šest tjedana, litra benzina poskupila je ukupno 69 lipa zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 34,5 kuna

Ako imate benzinca ... nije dobro
Ako imate benzinca ... nije dobro (DeviantArt)
Više o

nove cijene goriva

,

nove cijene benzina

,

eurodizel BS

,

eurosuper BS 95

Šesti tjedan za redom u Hrvatskoj rastu cijene benzina. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre eurosupera 95 od utorka je viša za 8 lipa i sada se prodaje u rasponu od 8,81 do 8,85 kuna, ovisno o kompaniji.

U posljednjih šest tjedana, litra benzina poskupila je ukupno 69 lipa zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara skuplji za 34,5 kuna. Također, litra eurosupera 95 trenutno je najskuplja u posljednja tri mjeseca.

No, drugi tjedan zaredom padaju cijene dizelskih goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info cijena litre eurodizela pala je 3 lipe i sada se prodaje u rasponu od 7,76 do 7,77 kuna.

Isto tako, razloga za blago zadovoljstvo imaju i vozači koji koriste autoplin. Naime, većina kompanija nije mijenjala cijenu ove vrste goriva, neki su spustili cijenu tek simboličnu jednu lipu, dok su distributeri kao što je Plinski centar Zagreb spustili cijenu za dvije lipe (3,61). Dakle, cijena autoplina se na većini postaja kreće oko 3,83 kune.

Promjena cijena goriva u Hrvatskoj posljedica je kretanja cijena naftnih derivata na takozvanom Mediteranskom tržištu i kretanja tečaja dolara u odnosu na kunu. Prosječni tečaj dolara nastavio je padati, treći tjedan zaredom. Tako je prošloga tjedna skliznuo 1,13 posto, što je i dovelo do jeftinijeg dizelskog goriva.

Barel sirove nafte (tipa Brent) kreće se oko 40 dolara (40,27 dolara), a budući da se zbog uskršnjih blagdana tečaj nije mijenjao četiri dana, nove tečajne liste mogle bi pokazati koliki bi mogao biti utjecaj na cijene goriva idućega tjedna. 

29.03.2016. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh