« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PRIORITETI

Belgija: Zbog političke krize odgođena odluka o zabrani nošenja burke u javnosti

Premijer Yves Leterme u četvrtak je ponudio ostavku vlade kralju Albertu II., koji je odlučio da će si dati vremena za odgovor prije nego što je prihvati ili odbije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Belgija

,

politička kriza

,

Yves Leterme

,

burka zabrana

Belgija, stjecajem okolnosti, neće biti prva zemlja Europske unije (EU) koja će muslimankama zabraniti nošenje burki i ostalih karakterističnih vela na javnim mjestima jer je donji dom parlamenta otkazao najavljenu skupnu sjednicu o tom pitanju budući da je prije toga pala belgijska vlada, pa su se političari morali fokusirati na političku krizu u zemlji.

Premijer Yves Leterme u četvrtak je ponudio ostavku vlade kralju Albertu II., koji je odlučio da će si dati vremena za odgovor prije nego što je prihvati ili odbije, pri čemu je upozorio da bi politička kriza mogla naštetiti ugledu Belgije u Europi.

"Kralj je primio premijera Yvesa Letermea koji je predao ostavku vlade. Kralj još nije donio odluku", stoji u priopćenju kraljevske palače. U tekstu se dodaje kako su kralj i premijer svjesni da bi politička kriza mogla ugroziti gospodarsko i socijalno blagostanje građana i ulogu Belgije u Europi.

Leterme je predao ostavku vlade samo pet mjeseci pošto je preuzeo premijersku dužnost. Iz koalicije su istupili flamanski liberali zbog jezičnog prijepora između Flamanaca i frankofona. Belgija u srpnju preuzima predsjedanje Europskom unijom. Ako kralj prihvati Letermeovu ostavku, parlament će se automatski raspustiti, a nakon toga trebat će održati izbore za novi parlament. Poslije toga i pitanje burki doći će na dnevni red. (hina/metro-portal)

22.04.2010. 22:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh