« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
I TO JE MOGUĆE

Belgija već godinu dana bez vlade

Privremena vlada Yvesa Letermea djeluje kao prava iako nema legalitet, dogovor nije na vidiku

Belgija
Belgija (Wikipedia)
Više o

Belgija

,

Yves Leterme

Belgija je proslavila neslavnu godišnjicu. Država već godinu dana nema vladu, a još uvijek nema naznaka da bi vlada uskoro mogla biti formirana zbog neslaganja flamanskih i franofonih stranaka oko budućnosti zemlje, prenosi Hina.

Koalicijska vlada Yvesa Letermea podnijela je 22. travnja 2010. godine ostavku nakon što je ostala bez većine jer su flamanski liberali istupili iz koalicije zbog nezadovoljstva u rješavanju spora oko prava frankofonih stanovnika u Flandriju, u rubnim općinama oko Bruxellesa. Četiri dana kasnije, 26. travnja, kralj Albert II. prihvatio je ostavku, a prijevremeni izbori su zakazani za 13. lipnja.

Zemljom još uvijek vlada Letermova vlada i u stvarnom životu teško je primjetiti da je riječ o vladi u ostavci, koja obavlja tekuće poslove. U proteklih godinu dana ta je vlada uspješno obavila polugodišnje predsjedanje Europskom unijom, izradila proračun za 2011. godinu i donijela odluku o sudjelovanju belgijske vojske u međunarodnoj intervenciji u Libiji.

Ova vlada bi teoretski mogla ostati do kraja mandata ovoga saziva parlamenta 2014. godine. Eventualna odluka o raspisivanju prijevremenih izbora najvjerojatnije ne bi ništa promijenila u sadašnjoj situaciji. Najjača flamanska stranka Novi flamanski savez (NVA), koja se zauzima za postupno odumiranje Belgije, i dalje ustrajava u svojim zahtjevima.

NVA kao uvjet za formiranje vlade traži prijenos većih ovlasti na regije, federelane jedinice. Frankofona strana je dijelom pristala na te zahtjeve, ali ne prihvaća sve zahtjeve flamanske strane jer bi to značilo dodatno siromašenje frankofone regije Valonije.

22.04.2011. 21:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh