« Život
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Beckham i Murray protiv malarije

Sportaši plemenitoga srca, David Beckham i Andy Murray

Više o

David Beckham

,

humanitarna akcija

,

Andy Murray

,

borba protiv malarije

,

Beckham Murray

Zvijezda engleske nogometne reprezentacije i talijanskog velikana Milana David Beckham i najbolji britanski tenisač Andy Murray uključili su se u veliku humanitarnu akciju "Malaria No More UK", kojom se želi upozoriti na veliki porast oboljelih od malarije.

Beckham i Murray su akciju promovirali na Wembleyu gdje su odigrali nekoliko teniskih poena preko velike mreže koja štiti od uboda komaraca, a potom su posjetili i britanskog premijera Gordona Browna.

"Nekoliko sam puta igrao na Wembleyu pred 90.000 gledatelja. Sjajan je osjećaj igrati pred toliko ljudi. Međutim, skoro svakog dana toliko djece umre u Africi od malarije. Svakog dana umre jedan stadion mladih života. Mi smo u poziciji pomoći tim ljudima. Obična mreža za spavanje može spasiti stotine života," kazao je Beckham te dodao jedan šokantan podatak: Malarija je najveći ubojica djece na svijetu. Svakih 30 sekundi od te bolesti u svijetu umre jedno dijete i nemamo previše vremena."

U cijelu akciju uključila se i britanska Vlada koja je obećala kako će u afričke zemlje do konca iduće godine dopremiti ukupno 20 milijuna zaštitnih mreža. Do sada je već isporučeno 9.7 milijuna mreža, a još 1.9 milijuna je spremno za isporuku. Vodeći ljudi fondacije planiraju u akciju uključiti i druge zemlje, kako bi se za osam najugroženijih afričkih zemalja prikupilo čak 100 milijuna zaštitnih mreža.

"Ovo je prva ne samo britanska, već svjetska fondacija koja se bavi problemom malarije. Spremno sam se odazvao pozivu," kazao je Andy Murray.

Nedavno je na problem malarije upozorio i Bill Gates koji je donirao 168 milijuna dolara za borbu bolesti koja na godinu ubije više od milijun ljudi.

"Malarija Africi otima ljude i potencijale - malarija je jedna od najvećih prepreka gospodarskome rastu Afrike jer prazni državne proračune i produbljuje siromaštvo", rekao je Gates dodavši kako na liječenje malarije odlazi oko četrdeset posto afričkoga novca za javno zdravstvo. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 13:14:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh