« Svijet
objavljeno prije 12 godina
ČUDO

Bebu spasilo najmanje umjetno srce na svijetu

Umjetno srce veličine malog prsta održavalo je bebu od 16 mjeseci gotovo dva tjedna na životu prije nego što joj je obavljena transplantacija srca

Najmanje umjetno srce spasilo dječaka
Najmanje umjetno srce spasilo dječaka (FreeDigitalPhotos)
Više o

umjetno srce

,

dilatirana kardiomiopatija

,

Antonio Amodeo

,

pumpa od titana

Talijanski liječnici spasili su život 16-mjesečnom dječaku tako što su mu ugradili najmanje umjetno srce na svijetu kako bi ga održavali na životu do nalaženja donora, objavili su talijanski mediji.

Liječnici u rimskoj dječjoj bolnici izjavili su da je operacija ugradnje umjetnog srca napravljena prošli mjesec, a dva tjedna nakon nje dječaku je transplantirano srce donora. Dječak, čiji identitet nije objavljen, bolovao je od dilatirane kardiomiopatije. Ta bolest postupno slabi srce i njegovu sposobnost da učinkovito pumpa krv. Liječnici su rekli da je dječak sada dobro.

Umjetno srce veličine malog prsta održavalo je bebu od 16 mjeseci gotovo dva tjedna na životu prije nego što joj je obavljena transplantacija srca.

"Ovo je prekretnica", rekao je kirurg Antonio Amodeo za Reuters televiziju dodajući da se sada umjetno srce koristi kako bi pacijenta održali na životu do transplantacije, a da bi u budućnosti ono moglo biti trajna zamjena.

Malešna pumpa od titana teži samo 11 grama i može održavati protok krvi od 1,5 litre u minuti. Za usporedbu, umjetno srce za odrasle ima 900 grama.

Amodeo je rekao da je njegovoj liječničkoj ekipi dječak postao kao član obitelji te da su željeli učiniti sve kako bi mu pomogli.

"Pacijent je bio na našoj intenzivnoj njezi otkako je napunio mjesec dana, on je bio naša maskota, jedan od nas."

Liječnici su rekli da je ovo sićušno umjetno srce, koje je izumio američki liječnik Robert Jarvik, ranije testirano samo na životinjama. Prije zahvata na dječaku bolnica je morala tražiti posebno dopuštenje od Jarvika i talijanskog ministarstva zdravstva.

26.05.2012. 11:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh