« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
JAMSTVO

Bebić: Uvjeren sam da Sanader neće bježati

"Ja sam ponudio svoju imovinu hrvatskoj državi kao jamstvo da on neće pobjeći. Zamislite, ako pobjegne onda ja gubim kuću, ili oni drugi koji su jamčili", rekao je barba Luka

Fotografija vijesti
Više o

Luka Bebić

,

Ivo Sander

,

suđenje Sanaderu

Bivši premijer Ivo sanader neće pobjeći ukoliko bude pušten da se brani sa slobode, uvjeren je još uvijek aktualni predsjednik Sabora i jedan od bliskih prijatelja optuženog Luka Bebić, javlja Hina.

"Ja sam ponudio svoju imovinu hrvatskoj državi kao jamstvo da on neće pobjeći. Zamislite, ako pobjegne onda ja gubim kuću, ili oni drugi koji su jamčili", rekao je Bebić novinarima nakon što je danas dobio HHO-ovu nagradu "Miko Tripalo" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

"Uvjeren sam da neće pobjeći", rekao je Bebić.

Za Sanadera su jamčevinu osim Bebića prikupili njegovi prijatelji Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine koje će se u gruntovnici uknjižiti u korist države.

Predsjednik Sabora Bebić "dao" je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je produljilo istražni zatvor Sanaderu, ali ga je istovremeno zamijenilo jamčevinom od 12,4 milijuna kuna, što znači da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što današnja odluka suda postane pravomoćna, a sud dobije dokaz o položenom jamstvu.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a uhićen je točno prije godinu dana, 10. prosinca lani u Austriji, a 18. srpnja ove godine izručen je Hrvatskoj.

Sanaderu su sudi za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od Hypo banke te za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL kojemu je zauzvrat navodno omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Jučer je USKOK podignuo optužnicu i u slučaju Fimi media, tereteći Sanadera, HDZ te još devetero pravnih i fizičkih osoba za nezakonito izvlačenje novca iz državnih ustanova i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" s ukupno 46,6 milijuna kuna.

 

10.12.2011. 18:19:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh