« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
ZNATE LI?

Bebama je bolje kad mame dobiju lovu

Mala djeca u obiteljima s niskim primanjima pokazala su povišenu razinu moždane aktivnosti nakon što su njihove majke dobile infuziju novca koji im je olakšao život

E, sad je bolje...
E, sad je bolje... (Arhiva)
Više o

Majke

,

bebe

,

novac

Studija, koju su proveli znanstvenici sa šest sveučilišta diljem Sjedinjenih Država, "važan je nalaz", kaže Martha Farah, direktorica Centra za neuroznanost i društvo na Sveučilištu Pennsylvania. Bila je recenzent studije.

"Ovo je prvi put da se pokazalo da promjena obiteljskog prihoda utječe na aktivnost dječjeg mozga."

Objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, studija je mjerila moždanu aktivnost na uzorku od 435 djece, svi su bili jednogodišnjaci.

U 2018. znanstvenici su se obraćali majkama i pitali ih hoće li pristati na primanje bezuvjetnih novčanih darova dok njihova beba ne napuni 4 godine, rekla je voditeljica studije Kimberly Noble, liječnica i neuroznanstvenica na Teachers Collegeu na Sveučilištu Columbia, a ukupna vrijednost projekta bila je 20 milijuna dolara.

Majke su nasumično podijeljene u dvije skupine u studiji, pri čemu je jedna primala 330 dolara mjesečno, a druga samo 20 dolara.

Kada su djeca, rođena između proljeća 2018. i ljeta 2019. godine, navršila godinu dana, radili su se elektroencefalogrami, odnosno EEG testovi, rekla je Noble.

"Uz pomoć kapa s elektrodama prikuplja se električna aktivnost u mozgu na tjemenu, poput mikrofona", rekla je Noble. "Tada smo uspjeli odrediti koliko se brzo ili sporo događa moždana aktivnost."

Brza, odnosno visokofrekventna aktivnost, češće je otkrivena u skupini čije su majke dobile više gotovine.

"Djeca s više visokofrekventne aktivnosti imaju tendenciju da pokazuju razvoj visokih kognitivnih vještina za školski uspjeh", kaže Noble. "Djeca koja rastu u siromaštvu često pokazuju manje visokofrekventne aktivnosti."

Desetljećima su znanstvenici govorili da odrastanje u siromaštvu djecu izlaže riziku za niži školski uspjeh, smanjenu zaradu i lošije zdravlje.

Problemi poput neizvjesnih obroka, visokog stresa i slabih šansi među ljudima s niskim primanjima dugo su se smatrali povezanima sa siromaštvom, ali nisu dokazani kao uzroci siromaštva.

Ovo istraživanje pokušava to promijeniti.

"Ideja da je siromaštvo loše za djecu i da je najbolji predikator lošeg razvojnog ishoda poznata je već 50 godina", rekla je Joan Luby, profesorica dječje psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu. "Ali ova studija postavila je uzročno-posledično pitanje: 'Ako njihovim roditeljima date malo novca, mijenja li to način na koji se dječji mozak razvija?' "

Noble se složila, rekavši da do sada znanstvenici nisu mogli reći "uzrokuje li samo siromaštvo razlike u razvoju djeteta ili je odrastanje u siromaštvu jednostavno povezano s drugim čimbenicima koji uzrokuju te razlike".

Ipak, rekao je Joel Berg, izvršni direktor nacionalne neprofitne organizacije Hunger Free America, sa sjedištem u New Yorku, koliko god studija privlači pažnju, "to je u kategoriji učenja da voda pomaže suši".

No, priznao je, toliko Amerikanaca "ne prihvaća stvarnost siromaštva - poput klimatskih promjena. Stoga su svi novi podaci od pomoći."

Mariana Chilton, ravnateljica Centra za zajednice bez gladi na Dornsife školi javnog zdravlja Sveučilišta Drexel i nacionalna stručnjakinja za dječje siromaštvo, rekla je da je to što znanstvenici moraju koristiti skeniranje mozga kako bi pokazali štetne učinke siromaštva na djecu "tužno".

Dodala je: "Koliko je milijuna dolara potrebno za istraživanje da se dokaže očito - da roditelji male djece trebaju vrijeme i financijsku potporu kako bi pomogli svojoj djeci da rastu i napreduju? Trebamo li zaista skupo skeniranje mozga da nam kaže što učiniti?"

"Ovo nije revolucionarno; ovo nije raketna znanost. Majke to znaju od pamtivijeka: obiteljima je potrebna njihova zajednica koja će pomoći u podizanju djeteta."

07.03.2022. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.03.2022. 09:31
    Hm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh